"Vodena sijalica" - besplatno svijetlo siromašnih

Sve što vam treba za odlično osvjetljenje u prostoriji je plastična boca od dva litra, destilisana voda i malo izbjeljivača. Pogledajte kako to funkcioniše!
144 pregleda 0 komentar(a)
sijalica, Foto: Shutterstock.com
sijalica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.09.2011. 13:29h

Kad vam objasnimo kako ovaj sistem funkcioniše, nećete moći da vjerujete koliko je zapravo jednostavan. Sve što vam treba za odlično osvjetljenje u prostoriji je plastična boca od 2 litra, destilovana voda i malo izbjeljivača.

Prvobitno osmišljen na univerzitetu iz Masačuseca, za popularizaciju ovog sistema je zaslužna fondacija "MyShelter" koja ih instalira u domove širom Filipina. Cilj ove organizacije je da dovede ovo besplatno svijetlo u milion mračnih domova do kraja 2012. godine.

Kako ovo funkcioniše?

Ukoliko je postavljamo u kuću s limenim krovom (kakva je većina u sirotinjskim predgrađima svih velikih svjetskih gradova) izrežemo djelić krova, a u njemu izrežemo i krug širine boce. U plastičnu bocu se sipa destilovanu vodu i dodamalo izbjeljivača. Nakon toga, boca se stavlja u odrezani komad lima, lijepi da ne ispadne a onda se vraća na izrezanu rupu u krovu.

Jednom na krovu, svjetlost koja dolazi do boce raspršuje se unutar prostorije u svim smjerovima, a svijetli jako kao i sijalica od 55 vati. Izbjeljivač sprječava da se u boci nakuplja buđ, što ovom sustemu daje trajnost od 5 godina.

Uprkos tome što boca omogućava svjetlost samo dok je vani dan, čini veliku razliku za stanovnike Manile i drugih velegradova u kojima su limene kućice toliko stisnute jedne do druge da svijetlo uopšte ne može doprijeti do prozora.

Ovakve vodene sijalice su sigurnije od svijeća ili loših električnih instalacija, koje se lako mogu zapaliti i pritom napraviti pravu katastrofu u tako gusto naseljenim gradovima.

Hoće li ovaj projekt zaživjeti kako se njegovi tvorci nadaju, ostaje da se vidi. Bilo kako bilo, držimo im palčeve.

Bonus video: