Crna Gora loše pomorski dostupna zemlja

Prema izvještaju UNCTAD-a na listi se nalazi 144 države, a Crna Gora je zauzela 132 poziciji na toj listi
172 pregleda 2 komentar(a)
Porto of Adria, Foto: Port of Adria
Porto of Adria, Foto: Port of Adria
Ažurirano: 15.10.2018. 05:47h

Crna Gora je u vrhu zemalja koje su tokom ove godine zabilježile najveći pad indeksa svoje povezanosti sa svijetom putem linijskih brodskih servisa. To su podaci Konferencije za trgovinu i razvoj Ujedinjenih nacija (UNCTAD) koja je objavila najznačajnije detalje iz svog izvještaja o svjetskom pomorskom transportu u 2018.

LSCI (Liner Shipping Conectivity Index) je indikator pozicije pojedine države u svjetskoj pomorskoj trgovini, mjereno kroz njenu zastupljenost u kontejnerskim brodskim servisima. LSCI indeks pojedine države određuje se prema podacima o rasporedu i korišćenju svjetske flote brodova za prevoz kontejnera.

Prema izvještaju UNCTAD-a na listi se nalazi 144 države, a Crna Gora je zauzela 132 poziciji na toj listi. Uz to, Crna Gora je po podacima UNCTAD-a, ove godine zabilježila pad i od 48 odsto u svom LSCI indeksu u odnosu na 2017. godinu, što je stavlja na treću najgoru poziciju u svijetu.

187,8 je LSCI indeks Kine koja je prva na svijetu sa najvećim brojem linija i najvećim obimom saobaćaja kontejnerskih brodava. Na drugom mjestu je Singapur (133,9), a na trećem Južna Koreja (118,8).

Top pet zemalja koje su ove godine imale najveći rast LSCI indeksa su Ujedinjeni Arapski Emirati (179 odsto), Maldivi (125 odsto), Mauritanija (77 odsto), Eritreja (73 odsto) i Mikronezija (69 odsto).

Oko četiri petina svjetske trgovine po obimu, odnosno oko 70 odsto po vrijednosti robe, obavi se najjeftinijim i najefikasnijim - pomorskim transportom. Pritom kontejnerski brodovi i linije igraju najvažniju ulogu, jer se tim vidom transporta koji se najlakše nastavlja na drumski i željeznički, transportuje najveći dio svjetske robe široke potrošnje. Države bez dobre povezanosti tim tzv. intermodalnim transportom, imaju velikih problema u razvoju svoje ekonomije. Crna Gora sa kompanijom Port of Adria koja u Baru maksimalno godišnje pretovari oko 50 hiljada kontejnera, bez kilometra autoputa i sa nerazvijenom željezničkom mrežom koja nema mogućnosti da sprovede kontejnerski blok-voz, potpuno je van svih regionalnih i globalnih globalnih robnih tokova i gleda u leđa svih ostalih država na Jadranu, liše BiH koja nema ozbiljnu morsku luku. U Bar uplovljavaju gotovo isključivo mali kontejnerski tzv. feeder brodovi.

Bonus video: