Velika Britanija uvodi obavezu prijavljivanja na Twitter samo sa pravim imenom

Pojedini borci za slobodu govora ističu da Britanija ne bi smjela da dozvoli da stane u red sa državama koje su tokom takozvanog "Arapskog proljeća" ukidale pristup internetu građanima
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 16:56h

Činjenica da su protesti u Velikoj Britaniji organizovani putem društvenih mreža i drugih servisa, kao što je BlackBerrt Messenger, navela je čelnike britanske vlade da razgovaraju sa kompanijama koje iza njih stoje.

NY Times prenosi da su pregovori organizovani sa ciljem da se razmotre načini na koje bi se organičilo korišćenje društvenih mreža zarad borbe protiv kriminala i građanskih protesta.

I dok pojedini borci za slobodu govora ističu da Britanija ne bi smjela da dozvoli da stane u red sa državama koje su tokom takozvanog "Arapskog proljeća" ukidale pristup internetu svojim građanima, iz britanske vlade stižu novi predlozi.

Viši policijski oficir, Gordon Skobi, rekao je da se pregovara sa kompanijama koje stoje iza društvenih mreža o tome koliko daleko bi one žele otići u potencijalnom narušavanju provatnosti korisnika kako bi se pomoglo suzbijanju kriminala.

Jedna od predloženih mjera je i natjerati sve korisnike da na Twitteru koriste svoja prava imena, rekao je Skobi. Sa druge strane, RIM je već potvrdio da će britanskoj policiji pružiti uvid u neke od podataka sa svoje BlackBerry Messenger mreže.

Nakon ovih informacija vladi iz civilnog sektora stižu poruke da treba da se pozabavi problemima, a ne medijem.

Bonus video: