Mještani beranskog sela spriječili da se ukloni ograda: Ne želimo elektranu ovdje

Opštinskim inspekcijskim službama je asistirala policija, ali je poslije tri sata protest završen, kada su mještani saopštili da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Opštine Berane
504 pregleda 8 komentar(a)
protest Vinicka, Foto: Tufik Softić
protest Vinicka, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 01.11.2018. 14:22h

Oko stotinu mještana beranskog sela Vinicka okupili su se danas u mjestu Ljute i spriječili opštinske inspekcijske službe da uklone ograde pored puteva, kuda bi trebalo da prođu cijevi za malu hidrolektranu.

Oni su opozorili da trasa kojim privatni preduzetnik namjerava da sporovede cijevima Vinicku rijeku prolaze preko privatnih imanja.

„To nećemo dozvoliti, niti će se ovdje graditi bilo kakva elekrana. Ova malena rijeka sve što ovo selo ima i ne damo je nikom“, poručili su mještani ovog sela.

Opštinskim inspekcijskim službama je asistirala policija, ali je poslije tri sata protest završen, kada su mještani saopštili da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Opštine Berane, zbog toga, što kako tvrde, pomaže privatniku da ugrozi njihove privatne posjede.

Koncesije za gradnju male elektrane u ovom selu ranije je dobilo preduzeće Rudi enerdži iz Berana, ali su mještani već nekoliko puta organizovali proteste i ne dozvoljavaju da mehanizacija te komapnije uđe u selo.

Dan ranije oglasili su se i mještani Murine koji su kazali da ponovili da neće dozvoliti gradnju male elktrane na rijeci koja prolazi kroz to mjesto.

Protesti protiv izgradnje malih elektrana na način što se malene planinske rijeke cijevima odvode kilometrima daleko do mašinskih postrojenja i lokalno stanovništv ostavlja bez vode, sve su učestalije u ovom regionu.

Početkom prošlog mjeseca stanovnici Plava su spriječili privatnog investitora Žarka Burića da započne još jednu malu elektranu na rijeci Komarači.

Bonus video: