Skype kupuje kompaniju GroupMe

Za kompaniju Skype, koja nudi prenos glasa i videa preko interneta, kupovina kompanije GroupMe će donijeti mogućnost slanja grupnih tekstualnih poruka
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2011. 16:14h

Kompanija Skype pregovara o kupovini kompanije GroupMe, koja razvija softver za besplatno grupno slanje tekstualnih poruka i konferencijske razgovore na mobilnim telefonima. Predstavnici Skypea nisu saopštili kolika suma će biti potrebna za eventualnu kupovinu.

Kompanija GroupMe je osnovana 2010. godine i do sada je razvila aplikacije za Appleov iPhone i različite modele Blackberryja koje proizvodi kompanija Research In Motion (RIM). U julu ove godine, kompanija je objavila i verziju te aplikacije za telefone koji koriste Microsoftov Windows Phone 7.

Početkom avgusta kompanija je objavila i novu verziju aplikacije GroupMe 3.0 koja omogućava slanje direktnih poruka članovima grupe, bilo da su u pitanju pojedinačni članovi, nekoliko njih ili svi pripadnici grupe. Aplikacija dozvoljava da članovi grupe razmjenjuju fotografije, kao i da poruke i odgovori budu objavljeni na Twitteru i Facebooku.

Ukoliko dogovor o kupovini bude postignut, kompanija GroupMe će zadržati izvjestan nivo samostalnosti. Sjedište kompanije će i dalje biti u Njujorku, broj zaposlenih neće biti smanjen, a kompanija će nastaviti da radi na novim verzijama svoje samostalne aplikacije. Jedina razlika je to što će sada kompanija dobiti pristup Skypeovoj bazi sa 175.000.000 korisnika.

Za kompaniju Skype, koja nudi prenos glasa i videa preko interneta, kupovina kompanije GroupMe će donijeti mogućnost slanja grupnih tekstualnih poruka, tako da će kompanija nastaviti da razvija višemodalne i višeplatformske načine za komunikaciju, izjavili su predstavnici Skypea.

Kompanija Skype je u maju ove godine već bila u centru pažnje svjetske IT javnosti, kada je sa Microsoftom postigla dogovor o kupovini, vrijedan 8,5 milijardi USD. Microsoft je tada saopštio da će, kada postupak kupovine bude okončan, u svoj operativni sistem Windows Phone dodati podršku za Skype. Tu podršku će dobiti i konzola za igranje Xbox, kao i Microsoftove usluge Lync Online i Xbox Live.

Bonus video: