CGO: Zabrinjavajuća odluka se AEM stavi pod kontrolu Vlade

Precizno se propisuje, ističu iz CGO, da regulator mora biti pravno odvojen od Vlade i funkcionalno nezavisan, odnosno svoja ovlašćenja treba izvršavati nepristrasno i transparentno i u interesu javnosti
108 pregleda 3 komentar(a)
CGO, Foto: Facebook.com
CGO, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 22.09.2018. 10:05h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog odluke Vlade Crne Gore da Agenciju za elektronske medije (AEM), kao nezavisnog regulatora za elektronske medije koji vrši javna ovlašćenja u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i djeluje u interesu javnosti, stavi pod svoju direktnu kontrolu, kako je to definisano novim predlogom Zakona o državnoj upravi.

"Na sjednici Vlade Crne Gore od 20.06.2018. utvrđen je predlog Zakona o državnoj upravi kojim se u članu 43. po prvi put uvode Državne agencije i propisuje da su za svoj rad direktno odgovorne Vladi Crne Gore, a član 44. to osnažuje utvrđujujući da Vlada bira i razriješava članove savjeta državnih agencija. Podržavamo sistemski pristup uređenja državne uprave, a što svakako otvara prostor za veći stepen koordinacije nad postojećim agencijama. Međutim, AEM zbog svog značaja, uloge i pozicije u sistemu ne može biti na ovaj način tretiran i stavljan u istu ravan sa drugim agencijama. Dodatno, ovo rješenje je suprotno principima funkcionisanja regulatora u medijima a i EU Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD) čije se usvajanje uskoro očekuje, a koju je Crna Gora obavezna preuzeti i primijeniti, kao dio svojih redovnih obaveza u okviru pregovaračkog procesa", stoji u saopštenju CGO.

Izmjene i dopune ove Direktive, kako dodaju, upravo idu suprotno namjerama Vlade da stavi regulatora pod svoju direktnu kontrolu, odnosno idu u pravcu jačanja nezavisnosti regulatora. Precizno se propisuje, ističu iz CGO, da regulator mora biti pravno odvojen od Vlade i funkcionalno nezavisan, odnosno svoja ovlašćenja treba izvršavati nepristrasno i transparentno i u interesu javnosti.

"AEM, kao samostalan i nezavisan regulator bi trebalo da, između ostalog, obezbijedi unaprjeđivanje kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, djeluje u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštite korisnika usluga elektronskih medija na način primjeren demokratskom društvu. Uz sve ono što su zamjerke na učinke AEM-a do sada, na koje je i CGO ukazivao, a koje se odnose na odluke ili izostanke odluka koje su išle u korist vlastima, umjesto da se jača nezavisnost ovog tijela kako bi se prevazilazili identifikovani problemi pribjegava se sasvim suprotnim akcijama. Taj pravac otkriva namjeru Vlade da preuzme kreiranje politike u ovoj oblasti, podvede elektronske medije pod svoju kontrolu, što itekako može ugroziti osnovne demokratske principe u oblasti slobode izražavanja i medija", navode iz CGO.

Zbunjujuće je, kako napominju, i što su predstavnici Ministarstva kulture najavljivali izmjene Zakona o elektronskim medijima odmah po usvajanju izmjena upravo pomenute EU Direktive iz ove oblasti, kako bi važeća rješenja uskladili sa novinama koje ova Direktiva donosi. Ovo otvara, ocjenjuju u CGO, i pitanje međuresorske saradnje u okviru Vlade Crne Gore i usklađenosti politika na državnom nivou.

"Pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da amandmanski djeluju i da predloženo rješenje unutar skupštinske procedure promijene izmještajući AEM iz okvira državnih agencija na koje se odnosi Zakon o državnoj upravi. Predloženo rješenje Vlade ne može doprinijeti ni potrebnom unaprjeđenju situacije u medijima niti ubrzanju našeg puta ka EU," zaključuju iz CGO.

Bonus video: