Broj saradnika Wikipedije smanjuju složena uputstva "za upotrebu"

Wikipedia trenutno ima oko 3.000.000 članaka, ali se broj njenih saradnika procjenjuje na svega 90.000
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 19:17h

Broj saradnika Wikipedije se sve više smanjuje, upozorio je osnivač te mrežne enciklopedije Džimi Vels na godišnjoj konferenciji koju je organizovala fondacija Wikimedia Foundation koja upravlja Wikipedijom.

Vels je za smanjenje broja saradnika okrivio Wikipedijina uputstva za uređivanje priloga, za koja mnogi korisnici enciklopedije smatraju da su posljednjih godina postala previše složena. Dok su dugogodišnji saradnici Wikipedije u posljednje vrijeme zaokupljeni tzv. “uredničkim ratovima” oko vjerodostojnosti članaka, novi saradnici često bivaju skrajnuti ili kažnjeni zato što nisu napisali članak na odgovarajući način. Prema Velsovom mišljenju, najbolje bi bilo da se novim saradnicima olakša način za prilaganje i uređivanje članaka.

Fondacija Wikimedia je već preduzela neke korake u tom pravcu i pokrenula saradnju sa univerzitetskim profesorima, u okviru koje je predloženo da studenti pišu članke za Wikipediju kao redovni dio fakultetskih obaveza. Osim toga, u programu nazvanom WikiLove, korisnici mogu jedni drugima da šalju virtuelne poklone, značke, kolače ili čak pivo, kao znak da uvažavaju i cijene njihove članke u Wikipediji.

Predstavnici Wikimedije smatraju da je takav način iskazivanja mišljenja o nečijem radu “jači” nego što je to, primjera radi, sličan način na Facebooku, gdje korisnici pritiskaju taster “like”. Osim toga, priznanja koja njihovom radu iskazuju drugi korisnici, trebalo bi da navedu saradnike Wikipedije da budu još aktivniji.

Wikipedia trenutno ima oko 3.000.000 članaka, ali se broj njenih saradnika procjenjuje na svega 90.000. Prema Velsovim riječima cilj rukovodilaca mrežne enciklopedije je da do sredine iduće godine Wikipedia dobije 5.000 novih saradnika.

Bonus video: