Nova tehnologija koja spontano pretvara toplotu u električnu energiju

Razvijena je nova metalna legura čija se molekularna struktura mijenja sa rastom temperature.
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 12:59h

Tim naučnika sa Univerziteta u Minnesoti, na čelu sa Ričardom Džejmsom, profesorom mehaničkog i vazduhoplovnog inženjeringa, najavio je otkrivanje nove tehnologije koja spontano pretvara toplotu u električnu energiju, bez potrebe za termoelektričnim pretvaračima. Nalazi su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa "Advanced Energy Materials".

Ova tehnika, bazirana na novoj metalnoj leguri koja je sastavljena od nikla, kobalta, mangana i kalaja, ima specifična svojstva: mijenja molekularnu strukturu sa rastom temperature, pa od nemagnetizirajućeg materijala postaje visoko magnetska legura. Izmijenjeno magnetno polje proizvodi električnu energiju zahvaljujući Faradejevom zakonu o indukciji, koji se primjenjuje na standardne električne generatore.

Zahvaljujući posebnim svojstvima legure, dovoljna je mala količina topline kako bi se mehanizam pokrenuo. Na taj način moguće je generisati električnu energiju iz izvora kao što su "otpadna toplota" iz industrijskih procesa ili termoelektrana, jačajući njihovu proizvodnju bez dodatnih emisija CO2 ili drugih štetnih materija.

Osim toga, nova tehnologija mogla bi se primijeniti i u tehnologiji hvatanja okeanskih temperaturnih promjena, to jest promjena temperature na različitim dubinama. S obzirom da mehanizme pokreću i najmanje temperaturne promjene, primjena bi bila moguća i u umjerenima morima manjih temperaturnih promjena kao što je Mediteran.

Prema mišljenju naučnika, tehnologija bi se mogla primijeniti i u području održivog saobraćaja: otpadna toplota koju proizvode hibridni automobili mogla bi se koristiti za punjenje električnih baterija.

Iako su istraživanja tek u ranoj fazi, njezini autori vjeruju da bi se mogla primijeniti na komercijalnoj razini u roku od nekoliko godina.

Bonus video: