BROJKE ZA BRIGU

Na Arktiku se otopi 120.000 km2 leda svaki dan

U ljetnim mjesecima arktički ledeni omotač svakodnevno se smanji za površinu više nego osam puta veću od površine Crne Gore!
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 15:58h

Nacionalni centar za snijeg i led iz grada Bouldera u američkoj saveznoj državi Kolorado objavio je danas gotovo nevjerovatne podatke. U julu ove godine na Arktiku se svakodnevno topilo gotovo 120.000 kvadratnih kilometara leda, što je više nego osam puta veća površina od one koju ima Crna Gora.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, ovogodišnji će jul postati rekordan mjesec po količini otopljenog leda otkad su mjerenja počela 1979. godine.

Naučnici tvrde kako su topljenje i ponovo zaleđivanje prirodni procesi koji se u različitim intenzitetima događaju svake godine. Kada u jesen temperature na sjevernoj hemisferi počnu padati, led se počne širiti po okeanskim bespućima arktičkog i drugih mora.

Taj proces traje sve do proljeća, kada se led opet počinje topiti, ali količina leda koja se napravi zimi iz godine u godinu je sve manja. Naučnici su primijetili kako se led ove godine počeo topiti skoro dvije nedjelje ranije nego što je to uobičajeno, što je bilo neka vrsta najave da će i ukupna količina otopljenog leda ove godine biti veća od prosječne.

Meteorolozi za ostatak jula na tom području ipak predviđaju nešto hladnije temperature, što bi količinu leda koji se svakodnevno topi moglo dovesti bliže „normalnim" količinama.

„Još je prerano da kažemo hoće li ovo biti novi rekord, ali svakako je zabrinjavajuće da iz godine u godinu na Arktiku ostaje sve manje leda" rekla je direktorica centra Džulian Strov.

Preporučujemo za Vas