TRKA SA KONKURENTIMA

Svi sele na internet: I Microsoft Office u oblaku

Prebacivanjem na web, troškovi instalacije programa se mogu smanjiti za oko trećinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 15:05h

Microsoft je predstavio Office 365, svoju verziju kancelarijskog paketa Office "u oblaku", prenosi BBC.

Office 365 korisnicima omogućava upotrebu Microsoft programa na webu. Korisnicima su na taj način sada dostupni Microsoft Outlook, e-mail klijent softverskog giganta, program za obradu teksta MS Word, te MS Excel program za grafičke i tabelarne prikaze, kao program za saradnju sa drugim korisnicima.

Prema saopštenju kompanije, Office 365 će biti dostupan putem desktop i prenosnih računara, tableta, te Microsoft, Research in Motion (RIM), Apple i Android pametnih telefona.

Lansiranjem programa, Microsoft se upušta u trku sa Googleom i drugim kompanijama koje nude poslovni softver zasnovan na webu.

Office 365 je zvanično predstavljen u utorak, istovremeno u Njujorku i Londonu. Servis se zasniva na prevođenju programa iz jednog PC računara u web format. Nadoknade za uslugu zavise od veličine kompanije koja želi da koristi servis. Za firme sa manje od 25 zaposlenih, taj iznos je oko 4,5 eura po korisniku za mjesec, za pristup e-pošti, kalendaru, dokumentima i kontaktima.

Veće organizacije će platiti nešto više od 6,5 eura do skoro 20 eura po korisniku, takođe za mjesec. Za taj iznos dobiće pristup većem broju servisa, koji uključuje napredno arhiviranje, neograničen prostor za skladištenje podataka, te Microsoft Lync sistem za komunikaciju i razmjenu poruka.

Za prebacivanja usluga za korisnike u "oblak" u Microsoftu su se, kao i drugim kompanijama, odlučili zbog velikih troškova kojima se izlažu kompanije plaćanjem softvera koji instalriaju na stonim računarima. Prebacivanjem na web, ti troškovi se mogu smanjiti za oko trećinu.

Za Microsoft je ova web varijanta važna i zbog toga što su Google i drugi konkurenti sve prisutniji sa sličnim ponudama, što utiče na odliv broja onih koji koriste Microsoft proizvode.

Preporučujemo za Vas