"Sklad" - kineski najbrži voz

Kina je predstavila svoj novi voz velikih brzina, nazvan "Sklad" po viziji predsjednika Hua o "skladnom društvu" koje hita u budućnost.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 11:09h

Voz, koji može dostići brzinu od 350 kilometara na sat će saobraćati između Pekinga i Šangaja, sjedišta su poput onih u poslovnim klasama aviona, a u njemu će pušenje biti u potpunosti zabranjeno.

Otvaranje nove linije usklađeno je s 90. godišnjicom vladajuće komunističke partije kako bi se istakao "naučni napredak", slogan drag kineskom predsjedniku i čelniku stranke Hu Đintaou.

Glavni inženjer ministarstva željeznica He Huawu rekao je novinarima na pekinškoj južnoj željezničkoj stanici prije probne vožnje "To je ponos Kine i kineskog naroda".

"Bilo je potrebno samo 39 mjeseci da se izgradi takva svjetski priznata željeznička trasa velikih brzina i visokog standarda, što je poklon za 90. godišnjicu Partije", rekao je.

"Sklad" će na uzdignutim šinama saobraćati brzinom od 300 kilometara i razdaljinu od 1.318 kilometra prelaziti za manje od pet sati. Linijom bi se trebalo prevoziti 80 miliona putnika godišnje a po cijeni od 270 dolara putnike u poslovnoj klasi služiće stjuardese.

Linija je posljednji i najsloženiji dio željezničke mreže za koju se vlada nada da će dostići dužinu od 45.000 kilometara do kraja 2020. godine.

Bonus video: