Samo dvije društvene mreže štite profile maloljetnika

Analiza EK-a obuhvatila je 14 društvenih mreža, a do kraja godine biće provjereno još 9
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 14:28h

Samo dvije društvene mreže na internetu među onima koje je testirala Evropska komisija, Bebo i MySpace, automatski su podešene tako da su profili maloljetnika dostupni samo odobrenom popisu kontakata, a samo četiri garantuju da maloljetnike mogu automatski kontaktirati samo prijatelji - Bebo, MySpace, Netlog i SchuelerVZ, saopšteno je iz Brisela.

Ipak, većina od 14 društvenih mreža kod kojih je provjereno pružaju li maloljetnicima sigurnosne informacije koje odgovaraju njihovoj dobi, odgovara na zahtjeve za pomoć i sprečava pretraživanje profila maloljetnika.

Po podacima EK-a, društvene mreže u EU trenutno koristi 77 odsto djece starosti od 13 do 16 godina i 38 odsto od 9 do 12 godina

"Razočarana sam što većina društvenih mreža ne omogućava da profili maloljetnika budu automatski dostupni samo odobrenim kontaktima. Tražiću od njih da to promijene. Time se ne želi samo zaštititi maloljetnike od neželjenih kontakata nego i zaštititi njihov ugled online. Mladi ne razumiju u potpunosti posljedice objavljivanja previše pojedinosti iz svojeg privatnog života na internetu", kazala je evropska povjerenica za digitalnu agendu Nili Kros.Po podacima EK-a, društvene mreže u EU trenutno koristi 77 odsto djece starosti od 13 do 16 godina i 38 odsto od 9 do 12 godina.Analiza EK-a obuhvatila je 14 društvenih mreža, a do kraja godine biće provjereno još 9.

Bonus video: