Projekat crnogorskih studenata: Aplikacija koja pokazuje gdje ste, šta radite...

Aplikacija bi mogla da se koristi tokom vožnje, sastanaka, kada je korisnik na odmoru, na predavanjima, u pozorištu, na koncertu...
65 pregleda 0 komentar(a)
mobilni, Foto: Shutterstock.com
mobilni, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.06.2011. 07:46h

Zamislite da na mobilnom telefonu možete, jednako kao na različitim mjestima za ćaskanje, da definišete različite statuse: zauzet, slobodan, u vožnji sam, prazna mi je baterija, u gradu sam…

Za jednu takvu aplikaciju, nedavno su nagrađeni studenti Jelica Kasalica i Igor Ognjanović. Oni su, među drugih devet projekata, za rješenje “Aplikacija za prikaz statusa mobilnih telefona” dobili novčanu nagradu u iznosu 2.000 eura, na konkursu “10 za 10”, koji Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) organizuje već dvije godine.

Jelica Kasalica i Igor Ognjanović su studenti treće godine Fakulteta za informacione tehnologije, Univerziteta “Mediteran”.

Njihova ideja za aplikaciju kojom su se prijavili na konkurs proistekla je iz, kako kažu, “svakodnevne potrebe za pravovremenim informisanjem svih korisnika mobilnih telefona koji nas žele dobiti, a mi nismo u mogućnosti da izdvojimo vrijeme da ih obavijestimo o našim obavezama”.

Broj mobilnih odavno premašio broj stanovnika u Crnoj Gori

Broj mobilnih uređaja u Crnoj Gori odavno je premašio broj stanovnika. U Crnoj Gori živi oko 630.000 stanovnika, a registrovano je 1.237.390 korisnika mobilne telefonije, što odgovara penetraciji od 199,52 odsto. Od ukupnog broja korisnika, mobilne telefonije, 895.411 su pripejd korisnici, dok je postpejd korisnika 341.908. Prema podacima Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Crna Gora je na drugom mjestu u svijetu po broju mobilnih telefona po glavi stanovnika.

Neke od situacija u kojima bi aplikacija mogla da se koristi je tokom vožnje, sastanaka, kada je korisnik na odmoru, ili je kao učenik, student ili profesor na predavanjima, ako je korisnik na nekom kulturnom događaju, u pozorištu, na koncertu, ako nije u zemlji, odnosno u romingu je, usred je gradske buke, pa ne može da se javi, jer zvuci iz okoline ometaju razgovor, ili je korisniku jednostavno prazna baterija…

Prema njenim riječima, neke od situacija u kojima bi aplikacija mogla da se koristi je tokom vožnje, sastanaka, kada je korisnik na odmoru, ili je kao učenik, student ili profesor na predavanjima, ako je korisnik na nekom kulturnom događaju, u pozorištu, na koncertu, ako nije u zemlji, odnosno u romingu je, usred je gradske buke, pa ne može da se javi, jer zvuci iz okoline ometaju razgovor, ili je korisniku jednostavno prazna baterija…

Aplikacija radi u svim mrežama

Svaki pojedinac aplikaciju može da prilagodi prema ličnim potrebama, navikama i željama. Autori su predvidjeli da aplikacija može da prikazuje statuse korisnika nezavisno od toga u mreži kojeg od tri mobilna operatera koji posluju u Crnoj Gori se nalaze.

Koristi od aplikacije imali bi krajnji korisnici, ali i mobilni operateri. Zahvaljujući aplikaciji, navode autori, krajnji korisnici bi svoje obaveze mogli da organizuju bolje. Mobilni operateri možda ne bi bili najzadovoljniji zbog toga, jer upotreba aplikacije znači i racionalniju potrošnju impulsa, ali, navode autori, “zadovoljan korisnik je najbolja preporuka”.

Aplikacija, između ostalog, prikuplja informacije iz planera korisnika, odnosno na osnovu tih aktivnosti se generišu statusi koji će biti vidljivi drugim korisnicima

Ako korisnik nije u mogućnosti da ručno to učini, status se može dodati glasovnom komandom, ili detekcijom telefona, u zavisnosti gdje se korisnik nalazi.

Trenutni status drugi korisnici mogu da vide krećući se kroz imenik ili kroz dnevnik poziva, gdje su prikazani statusi aktivnih korisnika.

Ideja je tu, no za njenu realizaciju, navode autori, biće neophodno sagledati postojeće tehnologije i pronaći način za unapređivanje dostupnih u cilju podrške generisanja, čuvanja i upotrebe podataka, koje zahtijeva aplikacija. To su prije svega informacije o statusima korisnika i njihovim specijalnim podešavanjima.

Na redu su mobilni operateri

Kasalica i Ognjanović su mišljenja da bi projekat trebalo da finansijski pomognu mobilni operateri, koji bi u takvoj ponudi potrošačima trebalo da vide šansu za svojom promocijom, te da pokažu da je njihov cilj zadovoljan korisnik i udobno korišćenje njihovih servisa i mobilnog telefona uopšte.

Troškovi realizacije projekta iznosili bi, računaju autori, oko 139 hiljada eura. Prema računici, uloženi novac bi brzo bio vraćen, jer bi, kako je zamišljeno, aktivacija posebnih podešavanja (dozvoljavanje statusa samo za neke korisnike, potpuna zabrana poziva i slično) mogla da bude posebno tarifirana. Tako bi se od usluge čija bi cijena mogla iznositi 0,50 eura, od 300 hiljada korisnika, “časkom” isplatile uložene investicije…

Bonus video: