Zaboravite kucanje – Google ćemo pretraživati glasom

Korištenje Voice Searcha veoma je jednostavno, a treba napomenuti da će se ova opcija moći koristiti samo u Googleovom web pregledniku Chrome.
50 pregleda 0 komentar(a)
Gugl ikona, Foto: Xoomblog.com
Gugl ikona, Foto: Xoomblog.com
Ažurirano: 16.06.2011. 14:36h

Google konstantno unapređuje svoju uslugu pretraživanja pa je ove nedjelje predstavio nekoliko novih opcija koje će ubrzati i pojednostavniti korišćenje njihove opcije "search".

Predstavljene su tri nove opcije – glasovno pretraživanje, pretraživanje putem slika te je poboljšana usluga Instant koja sada omogućava još brže otvaranje internetskih stranica.

Za mnoge će najzanimljivija opcija biti Voice Search, odnosno glasovno pretraživanje koje će uskoro biti dostupno svim korisnicima na engleskom jeziku.

Korištenje Voice Searcha veoma je jednostavno, a treba napomenuti da će se ova opcija moći koristiti samo u Googleovom web pregledniku Chrome.

Prilikom pretraživanja s desne strane kućice u koju upisujemo pojam koji nas zanima nalaziće se ikona mikrofona – sve što je potrebno jest kliknuti ovu ikonu te izgovoriti pojam koji nas zanima.

Ova je opcija već dostupna korisnicima mobilnih telefona te, s obzirom na njemu popularnost, u to kompaniji ne sumnjaju i velik broj korisnika i na računarima.

Ništa manje zanimljiva nije niti opcija pretraživanja putem slika – sada se u kućici za pretraživanje slika nalazi mala ikona kamere koja, kad se klikne, omogućava da uplodujemo sliku ili je povučemo s računara (ili neke internet stranice) i stavimo u pretraživačku kućicu.

Google će pokušati prepoznati ovu fotografiju te prepoznati iste (slične) fotografije s neta.

"Search by Image" dostupan je i na drugim browserima pored Chromea te je Google izdao i ekstenzije za Chrome i Firefox kako bi omogućio pretraživanje slika s interneta jednostavnim klikom desne tipke miša na tu sliku.

Nadograđena je i usluga Google Instant koja je predstavljena prošle godine i koja omogućuje učitavanje rezultata pretraživanja u realnom vremenu, još dok ukucavamo pojam koji tražimo, bez potrebe za pritiskanjem tipke enter.

Ova nam je opcija, kažu u toj kompaniji, uštedjela dvije do pet sekundi u pretraživanja, a sada su je nadogradili kako bi nam uštedjeli još kojih pet sekundi.

Naime, sada prilikom pretraživanja Google automatski u pozadini učitava stranice prvih pet rezultata pretraživanja pa, ako kliknemo na neku od tih stranica, one će se automatski otvoriti, bez čekanja.

Bonus video: