Virtuelna stvarnost umanjuje bol kod pacijenata

Rezultati studije na kraju su pokazali značajno smanjenje emotivnog, senzornog i kongitivnog bola kod pacijenata kod kojih je primijenjena terapija virtuelne stvarnosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 17:53h

Igranje kompjuterskih igrica može da umanji bol kod pacijenata tokom različitih medicinskih postupaka, rezultati su jedne studije američkih naučnika, piše Daily Mail.

Terapija video igrom se sprovodi pomoću displeja koji se nosi na glavi.

Studija je obuhvatila 25 odraslih osoba u dobri 60 i više godina, koji su zadbili manje ili veće opekotine. Oni su tokom ispitivanja igrali igru zvanu SnowWorld, u kojoj učestvuju u grudvanju i borbi sa pingvinima. Tokom ispitivanja, oni navode da su osjećali manje bola.

SnowWorld su razvili profesori Hanter Hofman i Dejvid Paterson sa jednog univerziteta u Vašingtonu.

Ljudi pažnju usmjeravaju na ono što vide, kaže profesor Hofman. Bolesnici, navodi on, dok ih pregledaju medicinske sestre, ili kada im mijenjaju zavoje, obično gledaju u medicinke aparate, što ih čini uznemirenim, na taj način povezujući objekte sa bolom.

Dok igraju SnowWorld pacijenti sa većim opekotinama prolaze virtuelnom stazom kroz ledeni kanjon gusto naseljen igloima, pingvinima, mamutima, ribama, a mogu da vide i nekog Snješka Bijelića.

Klikom miša, oni na sve što vide mogu da bacaju grudve, a grudvanje prati pozadinska muzika i rika mamuta, ljutog što je pogođen.

Za pacijente sa manjim opekotinama igra je ista, samo što je, pored ostalog, rezolucije slika smanjena, nema zvučnih efekata, i ne postoji interakcija sa virtuelnim svijetom.

Sam Šarar, profesor anesteziologije na Univerzitetu Vašington, izveo je dvije termičke simulacije bola uzrokovane lumbalnom punkcijom, izvedbi dva termičke simulacije jednu dok dok su ispitanici igrali SnowWorld, i jednu dok nisu.

"Iznenađen sam nivoom analgetske reakcije starijih pacijenata, jer su oni imali malo ili nikakva iskustva sa video igricama ili virtuelnom stvarnošću, za razliku od mlađih ispitanika", rekao je Šarar.

Rezultati studije na kraju su pokazali značajno smanjenje emotivnog, senzornog i kongitivnog bola kod pacijenata kod kojih je primijenjena terapija virtuelne stvarnosti.

Ovakva terapija se koristi u nekoliko centara u SAD, a korištena je kod pacijenata sa psihijatrijskim poremećajima, uključujući fobije i posttraumatske stresne poremećaje.

Galerija

Bonus video: