Fejsbuk uveo opciju prepoznavanja lica na fotografijama

Portparol Fejsbuka potvrdio je za da je prepoznavanje lica aktivirano na društvenoj mreži.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 08:19h

Bez specijalne najave, Fejsbuk je aktivirao funkciju Tag Suggestions, koja prepoznaje lica na fotografijama i automatizuje proces tagovanja prijatelja.

IT kompanija "Sophos" saopštava da je ova funkcija dostupna u SAD već mjesecima, a da je od skoro uvedena i u većini drugih zemalja, ne navodeći u kojima.

Portparol Fejsbuka potvrdio je za da je prepoznavanje lica aktivirano na društvenoj mreži.

"Kada smo u decembru najavili ovu funkciju, objasnili smo da ćemo je prvo testirati, poslušati utiske korisnika, i doraditi prije nego što je učinimo dostupnom širokom krugu ljudi. Možda je trebalo da zvanično objavimo da je funkcija proradila. Sada je Tag Suggestions na usluzi u većini zemalja."

Čester Višnjevski, savjetnik za bezbjednost u "Sophos"-u, kaže da nije iznenađen tajnovitim uvođenjem nove tehnologije na Fejsbuku, jer je društvena mreža i ranije diskretno uvodila novine.

Primjera radi, Fejsbuk je dozvolio diveloperima da dođu do adresa, brojeva telefona i drugih ličnih podataka ljudi koji koriste njihove aplikacije na Fejsbuku.

Nakon što se vijest pročula, Fejsbuk se suočio sa vrlo negativnim reakcijama javnosti, poslije čega je suspendovao tu praksu.

Opcija Tag Suggestions se podrazumijevano automatski aktivira, ali korisnici koji ne žele da je koriste mogu da je "ugase" u meniju Privacy Settings (podešavanja privatnosti).

Bonus video: