Sony predstavio konzolu PlayStation Vita

Japanska korporacija je predstavila novu konzolu PlayStation Vita. Prenosiva konzola je javnosti prikazana na sajmu E3 u Los AnĐelesu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 18:04h

"Ovaj uređaj će koštati 249 dolara, obična varijanta, dok će 3G mobilna varijanta koštati 299 dolara", saopštio je upravnik Sonyja Kazuo Hirai.

U Japanu će koštati 24.980 i 29.980 jena, dok će u eurozoni njegova cijena iznositi 249, odnosno 299 eura za 3D verziju. Ova cijena slična je cijeni njegovog najvećeg konkurenta Nintenda 3DS.

U Sonyjevoj manifestaciji učestvovao je NBA košarkaš Kobe Brajant, koji je predstavio simulaciju košarkaške igre, zatim DJ-evi, plesači i rock bend Džejns adikšn. Pred početak sajma tehnologije, koji traje od 7. do 9. juna, Sony je uspio da ponovo uspostavi PlayStation mrežu. Sajam E3 održava se jednom godišnje, a prisustvuje mu oko 45.000 reportera, analitičara i drugih osoba iz industrije igra. Priređuje se na prostoru veličine osam nogometnih terena. Džek Treton, šef američkog dijela Sonyja za videoigre, izvinio se korisnicima mreže i proizvođačima softvera zbog incidenta sa hakerskim napadima. On je dodao da se aktivnost PlayStation mreže vratila na 90 posto kapaciteta koje je imala prije napada. Uspostavljanje mreže bilo je ključno prije prezentacije nove konzole jer je povezanost jedna od glavnih uzdanica Vite.

PlayStation Vita ima "six-axis" senzore pokreta, duple analogne kontrolere, prednju i zadnju kameru, OLED ekran od pet inča, rezolucije 960x544 piksela, osjetljiv na dodir, i tačpad na poleđini. Pokretaće je četvorojezgrni procesor ARM Cortex A9. U Los Anđelesu su prikazane neke od novih igara za Vitu, između ostalih, Uncharted: Golden Abyss, Ruin, ModNation Racers, LittleBigPlanet i Street Fighter X Tekken.

Bonus video: