Djeca u Crnoj Gori navučena na on-line igrice i Fejsbuk

“Moderni oblici zavisnosti spustili su se i na vrtiće. Dijete koje ima 5, 6 godina može da bude zavisnik od interneta”, rekao je dr Jokić.
206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 07:50h

Bolesti zavisnosti sve češće pogađaju mlade, pa se ciljna grupa od studenata, preko srednjoškolaca, pomjerila na učenike osnovnih škola, kazao je za “Vijesti” dr Danilo Jokić, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

On je napomenuo da se modernim zavisnostima, kao što su patološko kockanje, internet, Fejsbuk, zavisnoti od on-line igrica, “koka kole” i kafe, malo vodi računa, a da pogađaju sve mlađu populaciju.

“Moderni oblici zavisnosti spustili su se i na vrtiće. Dijete koje ima 5, 6 godina može da bude zavisnik od interneta”, rekao je dr Jokić.

To je problem koji, kako je rekao, očekuje u narednom periodu.

“Kasnimo za razvijenim svijetom, gdje se formiraju organi za borbu protiv tih zavisnosti, a mi u Crnoj Gori tapkamo u mjestu”, rekao je dr Jokić, koji se bolestima zavisnosti bavi 7-8 godina.

“Kasnimo za razvijenim svijetom, gdje se formiraju organi za borbu protiv tih zavisnosti, a mi u Crnoj Gori tapkamo u mjestu”, rekao je dr Jokić

On je napomenuo da ne postoji statistika o rasprostanjenosti uopšte bolesti zavisnosti.

Jokić je kazao da je malo savjetovališta za bolesti zavisnosti, te da opštinske kancelarije jesu odradile dobar posao, ali da ga treba proširiti.

“U svijetu bolesti zavisnosti svaki građanin u svakom trenutnku treba da ima dostupan broj telefona na kome će da dobije neku informaciju”, poručio je Jokić, i dodao da se po tom pitanju uradilo dosta, ali da može “mnogo bolje, stručnije i jače”.

Cijene u skladu sa standardima

Jokić je osnivač ambulante za bolesti zavisnosti “Anima Medika”, koja će svečano biti otvorena danas. To je, prema njegovim riječima, prva privatna specijalizovana ambulanta za te bolesti, u kojoj će raditi osam stručnjaka.

“Privatni sektor daje veći opseg uže stručne pomoći za bolesti zavisnosti, a na ovom mjestu će biti zbirno sve ono što je vezano za bolesti zavisnosti. Mislim da je u državnom sektoru to segmentirano”, rekao je Jokić, uz najavu da će savjetovanje u toj ambulanti biti besplatno.

Jokić je kazao i da već ima interesovanja za tu ambulantu, koja će sarađivati sa državnim i civilnim sektorom iz oblasti borbe protiv bolesti zavisnosti.

“Nakon ambulatnog tretmana, koji traje i do godinu dana, dio težih pacijenata ćemo, u saradnji sa nevladinim organizacijama iz Crne Gore i okruženja, kao i centrima za resocijalizaciju, upućivati u neki od reto centara ili u Centar za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, na Kakarickoj gori”, rekao je Jokić.

On je naglasio da će najteži pacijenti biti upućeni u Specijalnu bolnicu za psihijatriju, u Dobroti.

Cjenovnik usluga u ambulanti biti u skladu sa standardom građana

Najavio je da će cjenovnik usluga u ambulanti biti u skladu sa standardom građana.

Savjetovališta će biti besplatna, dok će se za skuplje tretmane nuditi mogućnost plaćanja u ratama.

Prijete sintetičke droge i alkoholizam

Dr Jokić je kazao da se u u Crnoj Gori više koriste prirodne psihoaktivne supstance, dok su sintetičke manje zastupljene.

“Jedino je veća zastupljenost sintetičkih psihoaktivnih droga, prema mojim saznanjima, u Beranama i Bijelom Polju, kada je priča vezana za ambulantu”, kazao je dr Jokić.

“Jedino je veća zastupljenost sintetičkih psihoaktivnih droga, prema mojim saznanjima, u Beranama i Bijelom Polju, kada je priča vezana za ambulantu”, kazao je dr Jokić

Dodao je da se može očekivati da se Crna Gora nađe na udaru sintetičkih psihoaktivnih supstanci, zbog lakše distribucije, pakovanja i prenosa.

“Alkoholizam je kao problem u Crnoj Gori, u nedefinisanom stanju, kada su u pitanju podaci, a znamo da je u usponu. Nemamo kontrolu, jer se bojim da smo mnogo više pažnje posvetili drugim zavisnostima”, rekao je Jokić.

Galerija

Bonus video: