"Facebook" pred američkim kongresom

Američki parlamentarci reagovali su na informaciju proizvođača bezbjednosnih softvera "Simanteka" o propustu u kodu za "Facebook-ove" aplikacije.
0 komentar(a)
fejsbuk, Foto: Shauntaimedia.com
fejsbuk, Foto: Shauntaimedia.com
Ažurirano: 13.05.2011. 17:45h

Američki parlamentarci nijesu kasnili sa reakcijom na informaciju proizvođača bezbjednosnih softvera "Simanteka" o propustu u kodu za "Facebook-ove" aplikacije koji je doveo do slanja pristupnih ključeva posrednicima, prije svega reklamnim kompanijama, čime su im učinjeni dostupnim podaci sa profila korisnika te mreže, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Dva člana američkog kongresa, Edvard Markej i Džo Barton, uputili su pismo izvršnom direktoru "Facebook-a" Marku Zakerbergu kako bi im se objasnila pojava tog propusta.

Oni žele prije svega da znaju da li je bezbjednosnim propustom vjerovatno obuhvaćeno više stotina hiljada "Facebook-ovih" aplikacija koje su, kako se pretpostavlja, tokom godina omogućile da "procuri" više miliona bezbjednosnih ključeva, kako je objavio Simantek.

Postavljeno je i pitanje kako je "Facebook" riješio problem, na osnovu čega je ta kompanija konstatovala da ne postoji dokaz da su preko objavljenih ključeva prikupljeni lični podaci korisnika, koje su mjere preduzete da bi se informisali korisnici i mnoga druga na koja se očekuju odgovori za 15 dana.

Predstavnici kompanija "Apple" i "Google" su, istovremeno, morali da odgovaraju pred američkim Senatom na pitanja o korišćenju i prikupljanju informacija o geolokalizaciji vezana za korisnike mobilnih uređaja.

Oni su od početka negirali prikupljanje privatnih podataka, a na kraju su istakli da njihove kompanije prikupljaju informacije o "položaju", ali ne i "vašem položaju", što znači da se iz geolokalizacije isključuju privatni podaci koji omogućavaju identifikaciju korisnika.

Senatori su zatražili od obje kompanije poštovanje privatnih podataka i "eksplicitnu" indikaciju njihovog korišćenja.

Bonus video: