Prvi međunarodni let aviona na solarni pogon

Eksperimentalni avion \\"Solar Impulse\\" poletio je sa švajcarskog vojnog aerodroma na prvi međunarodni let. Trebalo bi da sleti u Brisel večeras.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 15:05h

Solar Impulse, djelo švajcarskoga konstruktora Bertranda Pikarda, poletio je jutros u 8.40 po srednjoevropskom vremenu sa više od dva i po sata kašnjenja zbog izmaglice.

Ovaj eobični avion već se upisao u istoriju aeronautike kada je u julu 2010., neprekidno letio 24 sata pokretan isključivo solarnim ćelijama i baterijama.

Za ekipu ovog solarnog aviona "velik je tehnički izazov" prvi međunarodni let do Brisela, gdje se očekuje da sleti večeras u 21 sat po srednjevropskom vremenu.

Uspjeh tog leta i slijetanje na međunarodni aerodrom biće dokaz da je Solar Impuls "zaista pravi avion" i da nove tehnologije mogu znatno doprinijeti smanjenju naše zavisnosti od fosilnih goriva", rekao je Pikard.

Švajcarski pronalazač potiče iz porodice istraživača i naučnika. Njegov pokojni otac Žak Pikard, okeanograf, razvio je veliki broj mini podmornica za proučavanje okeana i zaronio dublje u okean od bilo kojeg drugog čovjeka. Đed August Pikard, profesor fizike na univerzitetu u Briselu, bio je prvi čovjek koji je balonom 1931. ušao u stratosferu na visinu od 15.781 metra zajedno s prijateljem Polom Kipferom.

Solar Impuls će biti predstavljen u Briselu od 23. do 29. maja 2011., a iz glavnoga grada Belgije trebao bi da poleti za Pariz, gdje će biti "poseban gost" 49. Međunarodnog salona aeronautike od 20. do 26. juna 2011.

Solarov raspon krila je kao i kod Airbusa A340 (63,40 metara), ali njegova težina ne prelazi težinu automobila (1600 kg).

Ima četiri električna motora od 10 KS svaki i leti poput nebeskog skutera prosječnom brzinom od 70 km/sat. Njegova su krila prekrivena sa 12.000 solarnih ćelija, koje opskrbljuju četiri elektromotora i omogućuju punjenje litijumskih baterija od 400 kg.

Bonus video: