Otkrivena Fejsbukova tajna: Prljavom kampanjom protiv Gugla

U centru Facebookove prljave kampanje protiv Googlea našao se servis Social Circle, a PR kompanija Burson-Marsteller je tome posvetila posebnu pažnju
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 10:48h

Iz Facebooka su otvoreno priznali da su angažovali PR kompaniju u cilju širenja anti-Google propagande putem medija i ohrabrivanja medija u preispitivanju raznoraznih optužbi za Googlevu povredu privatnosti korisnika.

U centru Facebookove prljave kampanje protiv Googlea našao se servis Social Circle, a PR kompanija Burson-Marsteller je tome posvetila posebnu pažnju, prenosi Engadget.

“Američki narod mora biti svjestan o trenutnim upadicama u njihove duboko privatne živote, koje Google sakuplja i emituje svakog minuta, svakog dana bez njihovog odobrenja”, pisalo je u jednom od saopštenja medijima te PR kompanije.

Facebook i kompaniju Burson razotkrio je bloger, koji je htio da napiše kritički osvrt na servis Social Circle. Kada je PR kompaniju, sa kojom je komunicirao putem e-maila, pitao za koga rade, uskraćen je za odgovor.

Sumnjičav, odlučio je da sve e-mail poruke koje je sa njima razmijenio proslijedi novinarima, o čemu je izvijestio USA Today.

Facebook je naknadno za Daily Beast potvrdio da su angažovali Burson-Marsteller kompaniju za svoj prljavi posao, u svrhu sopstvene koristi, kako bi došli do povjerljivih podataka o projektu, a ne zbog altruizma prema korisnicima interneta.

Google zasad nije komentarisao slučaj.

Metju Ingram, tehnološki analitičar u GigaOm, kazao je da potez Facebooka jasno pokazuje očaj kompanije.

“Velike korporacije zapošljavaju kompanije za odnose sa javnošću kako bi one širile negativan marketing o konkurenciji, to nije ništa novo”, kaže on, “a Facebook je ovim pokazao prve znake slabosti i svoje nemoći protiv Googlea”.

Facebook ima 600 miliona korisnika, i daleko je najveća društvena mreža. Ipak, u kompaniji Google vidi najbližeg suparnika, iako Google ima “samo” 195 miliona korisnika.

Bonus video: