Budućnost je počela: U hotelu robot preuzima prtljag i - ne traži napojnicu

Yobot je direktni potomak robota koji rade u fabrikama za sastavljanje automobila. On vješto hvata, podiže i stavlja korpe sa prtljagom, i sve to uz oduševljenje prolaznika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 09:51h

Umjesto osoblja od krvi i mesa, robot nazvan “Yobot” biće zadužen za preuzimanje prtljaga gostiju u hotelu Yotel, koji će u Njujorku biti otvoren 1. juna.

Robot u obliku mehaničke ruke za upravljanje prtljagom već privlači pažnju prolaznika. To je prvi robot za upravljanje prtljagom u hotelima ikad napravljen. I što je najvažnije – ne traži napojnicu.

Yobot je samo jedna od mnogih visoko tehnoloških atrakcija ovog hotela, koji se nalazi tri bloka zapadno od raskrsnice Times Square, i najnoviji je u lancu malih i modernih Yotel hotela, u koji spadaju i smještaji na londonskim aerodromima Gatwick i Heathrow, kao i amsterdamskom aerodromu Schiphol, koji imaju sobe u obliku “čaura“ što se naplaćuju po satu provedenom u njima.

Yobot je direktni potomak robota koji rade u fabrikama za sastavljanje automobila. On vješto hvata, podiže i stavlja korpe sa prtljagom, i sve to uz oduševljenje prolaznika.

Gosti koji imaju potrebu da prtljag ostave u hotelu pokreću Yobota uz pomoć svoje kartice za sobu, a potom prate instrukcije na ekranu dok se vratanca za ulaganje prtljaga ne otvore i zatvore i Yobot krene u akciju.

Robot se kreće iznenađujuće lako s obzirom na svoju veličinu dok traži odgovarajuće mjesto u ormanu za odlaganje prtljaga. Pored Yobota, taj hotel sa 669 soba je odlično povezan sa sajberprostorom i nudi veliki broj tehnoloških opcija.

Gosti mogu da koriste besplatan pristup internetu preko Wi-Fi mreže u svojim sobama i svim djelovima zgrade - u Wi-Fi mrežu je uloženo pola miliona USD, kako bi gosti garantovano dobili ponuđenu uslugu.

Svaka soba ima stočić za ručavanje od bambusa, koji može da posluži i za prenosivi računar, ali i kao sef u koji gost hotela može da odloži svoj računar.

Gosti takođe dobijaju i određeni broj besplatnih telefonskih poziva.Prijavljivanje gostiju je automatizovano. Na ulazu u hotel smješten je niz računarskih kioska koji “pozdravljaju“ nove goste, dok su službenici uvijek u blizini, ako zatreba.

Kartice za sobe koriste RFID tehnologiju, pa nema potrebe za bilo kakvim provlačenjem kartice, dovoljno je da se brava dodirne karticom.

Mali poslovni centar, koji se nalazi u blizini restorana i barova na četvrtom spratu, takođe nude besplatan pristup internetu i mogućnost štampanja dokumenata.Ključna karakteristika hotela Yotel New York su male sobe koje štede na prostoru, što je koncept koji snižava troškove i povećava profitabilnost zgrade, kaže Džerard Grin, izvršni direktor ovog lanca hotela sa sedištem u Londonu. Tako najluksuznije sobe čija je površina 15 m2, imaju električno kontrolisani kauč, koji se uz jedan dodir tastera za minut može pretvoriti u ravan krevet.

Ispod 32-inčnog HD televizora montiranog na zidu nalazi se uska polica sa audio kablovima za iPod ili druge elektronske uređaje, kao i mala udubljenja za ključeve, sitniš i druge male predmete koje lako možete izgubiti.

Svaki sprat ima i malu kuhinju sa mikrotalasnom pećnicom, tako da gosti koji kasno večeraju mogu da kupe hranu u mnogim obližnjim prodavnicama i sami je spreme.

Hotel prima rezervacije za odsjedanje počevši od 7. juna. Cijena noćenja kreće se od 149 USD naviše, ali u zavisnosti od potražnje, cijene mogu značajno i da variraju.

"Za one koji se prijave putem Facebooka, cijene će biti vrlo povoljne", kaže Grin, napominjući kako je jako važna i promocija hotela na društvenim mrežama.

Bonus video: