CNN dobio potvrdu: Majkrosoft već kupio Skajp

Nedavno je saopšteno da su za povezivanje sa provajderom internet telefonije zainteresovani Facebook i internet pretraživač Google.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2011. 13:36h

Microsoft je, prema navodima CNN-ovog magazina Fortune, već kupio Skype, a zvanična potvrda se očekuje u narednim satima.

Kupovina Skypea, koji posluje sa gubitkom, ne bi odmah imala značajan uticaj na Microsoftove finansije, ali bi očiglednom učinila njihovu namjeru da se takmiči sa svojim konkurentima, kompanijama Apple i Google.

Wall Street Journal je ranije objavio da je Microsoft u pregovorima za kupovinu Skype Technologiesa za oko 8,5 milijardi dolara, uključujući i Skypeov dug.

Investicija u Skype bila bi Microsoftova najveća kupovina u 36-godišnjoj istoriji tog softverskog giganta. Prethodna najveća investicija Microsofta bila je kupovina usluge on-line oglasa aQuantive, za koje je kompanija izdvojila šest milijardi USD, 2007. godine.

Microsoft ulaže sve više energije i sredstava u oblasti mobilne komunikacije i interneta, jer važnost stonih računara, na kojima se zasnivaju Windows i Office, sve više dolazi u pitanje.

Kupovinom Skypea, Microsoft bi pokušao da ojača poziciju na tržištu pametnih telefona.

Iako Microsoft ima opciju video chata kao funkciju na svom Windows Live Messengeru, on nije dostupan na mobilnim uređajima. Sa druge strane, Skype kao aplikacija može da bude korišten na iPhoneu, Blackberryu i Androidu, ali ne i na Microsoftovim telefonima. Opcija videopoziva je veliki hit među Appleovim i Googleovim korisnicima, pa Microsoft kupovinu Skypea vidi kao logičan način da se prilagodi novim potrebama korisnika.

Skype ima oko 663 miliona korisnika širom svijeta, koji koriste uslugu video i glasnovnih poziva putem globalne mreže. Prošle godine, putem Skype mreže obavljeno je 207 milijardi minuta poziva. Oko 8,8 miliona korisnika u prosjeku mjesečno plaća za korištenje neke od usluga Skypea. Većina onih koji koriste Skype, to čine zbog mogućnosti besplatnih razgovora.

Iako zarađuje milijarde od računarskog softvera, Microsoft je navikao i da gubi novac ulažući u projekte, kako bi sustigao Google na tržištu on-line pretraživanja. Microsoft je za kupovinu kompanije Yahoo prije tri godine ponudio 47,5 milijardi američkih dolara. Ponuda je odbijena, a Yahoo danas vrijedi pola Microsoftove ponude.

Internet aukcijska kuća eBay kupila je Skype za 2,6 milijardi USD 2005. godine, a 2009. prodala većinski paket u Skypeu grupi ulagača koje predvodi fond Silver Lake Partners, za dvije milijarde dolara. Među ulagačima su i fond Andreessen Horowitz, čiji je osnivač suosnivač Netscapea Mark Andresen. On inače ima vlasnički udio u Linkedlnu i Twitteru, a član je upravnih odbora Ebaya i Facebooka, te Ninga.

Ranije je objavljeno kako su i Facebook i Google još ranije razmišljali o povezivanju sa Skypeom. Navodno je, u vrijeme tih pregovora, Google procijenio Skype na vrijednost između 3 i 4 milijarde dolara, što je mnogo manje od cijene koju je navodno spreman da ponudi Microsoft.

Bonus video: