U svijetu popularnije reklamiranje na internetu nego u novinama

Najnovija istraživanja pokazuju da se oglašavanje na internetu u prethodnih 10 godina više nego utrostručilo
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 11:27h

Oglašavanje na internetu preteklo je ono u štampanim medijima, pokazala su najnovija istraživanja Internet advertajzing biroa /Internet Advertising Bureau/ (IAB).

Reklamiranje na internetu u prošloj godini poraslo je 15 odsto i u SAD-u dostiglo vrijednost od 26 milijardi dolara.

Najnovija istraživanja pokazuju da se oglašavanje na internetu u prethodnih 10 godina više nego utrostručilo. To tržište je prošle godine vrijedilo oko 8 milijardi, dok sada premašuje 26 milijardi dolara.

Pretraživanje i dalje zauzima ubjedljivo najveći udio u internet oglašavanju i to sa 46 odsto. Ta se brojka u odnosu na 2009. godinu smanjila jedan odsto. Uz pretraživanje, velik tržišni udio zauzima i oglašavanje putem banera, oko 24 odsto.

IAB-ova istraživanja pokazala su da na oglašavanje putem interneta najviše troši sektor maloprodaje, iz kojeg su prošle godine izdvojili 5,5 milijardi dolara, što predstavlja rast od milijardu u odnosu na 2009.

Drugi najveći korisnik reklamiranja na internetu su telekomi, čija je potrošnja u prošle godine pala za milijardu, na 3,5 milijardi dolara. Udio telekoma u ukupnoj potrošnji pao je sa 16 odsto u prošloj, na 13 u 2009. godini.

Oglašavanje na internetu je prošle godine preteklo novine i pozicioniralo se iza televizijskog reklamiranja.

Bonus video: