(Ne)moguća misija: Wireless Montenegro

Wireless Montenegro treba da u telekomunikacionom sektoru omogući proširenje svih danas dostupnih usluga i servisa, baziranih na bežičnim tehnologijama...
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 08:12h

Tendersku dokumentaciju za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje u projekat Wireless Montenegro otkupile su tri kompanije, no Ministarstvu za informaciono društvo (MID) ponudu je dostavila jedino austrijska grupacija EOSS.

Otvaranje ponuda su pratile do sada nerazjašnjene misterioznosti, jer je u prvom saopštenju MID-a na dan kad je tender zatvoren, a koje je objavila agencija Mina business, navedeno da je ponuda bilo, ali ne i ko su ponuđači. Manjak informacija objašnjen je preporukama Evropske unije da se ništa više ne kaže. Nekoliko sati nakon toga, međutim, Komisija MID-a se oglasila saopštenjem, navodeći “tajnu informaciju” da je dostavljena jedna ponuda, i to od austrijske grupacije.

Iz teksta tendera se o samom projektu malo toga može naslutiti, jer su u njemu bili navedeni samo uslovi koji se odnose na ponuđače. O tome šta će projekat značiti za crnogorsko društvo, u MID-u ranije nijesu htjeli da govore. Do otvaranja ponuda

Iz teksta tendera se o samom projektu malo toga može naslutiti, jer su u njemu bili navedeni samo uslovi koji se odnose na ponuđače. O tome šta će projekat značiti za crnogorsko društvo, u MID-u ranije nijesu htjeli da govore. Do otvaranja ponuda. Prema prvim informacijama, ideja Wireless Montenegro projekta je da u telekomunikacionom sektoru omogući proširenje svih danas dostupnih usluga i servisa, baziranih na bežičnim tehnologijama. Projekat, prema riječima Dejana Abazovića, savjetnika ministra za informaciono društvo, treba da pokrije potrebe državnih organa, ali i potrebe fizičkih i pravnih lica.

Zaboravimo "toki voki"

Ono što je neophodno državi, tiče se funkcionalnih sistema radio-komunikacionih i digitalnih veza za potrebe državnih organa, institucija i organa lokalne samouprave.

Za TETRA sistem je lakše naći partnera, nego za Wi-Fi. Potencijalni korisnici TETRA sistema su unaprijed poznati. Zna se ko su, i koliko ih je. Kad je u pitanju Wi-Fi, situacija je potpuno drugačija

Sistem veza putem mobilne telefonije, kao ni analogni sistemi veza, koje smo u žargonu zvali „toki voki“, to definitivno nisu", kaže Abazović, dodajući da nijedna zemlja, pa ni Crna Gora, ne može biti, u tehnološkom smislu, dio razvijenih društava, kakva je i Evropska unija, a da nema sisteme bazirane na savremenim standardima.

Usluge za građane bazirati na rasprostranjenim tehnologijama

Kada su u pitanju servisi i usluge za pravna i fizička lica, u MID-u su smatrali da ih treba ponuditi na bazi široko rasprostranjene tehnologije, kakva je Wi-Fi, stariji brat i kod nas zastupljenih 3G i WiMAX tehnologija, na bazi kojih su crnogorskim korisnicima ponuđene usluge mobilnih komunikacija, te usluge pristupa internetu.

"Procijenili smo da jedan jako zastupljen standard koji radi na industrijskim frekvencijama za koje nijesu potrebne nikakve dozvole, treba realizovati u Crnoj Gori za potrebe fizičkih i pravnih lica. To prije svega jer gotovo da ne postoji uređaj za komunikaciju, a da nije u njemu implementirana mogućnost prepoznavanja bežičnog signala, baziranog na Wi-F", kaže savjetnik ministra za informaciono društvo.

Niko neće da "rizikuje" sa uslugama za građane

TETRA sistem za potrebe države, Wi-Fi za potrebe građana i biznis korisnike – ideja je za koju je raspisan tender, i čijom realizacijom u MID žele da zaokruže u potpunosti telekomunikacionu uslugu u Crnoj Gori.

Za TETRA sistem bi, navodi Abazović, mnogo lakše bilo naći partnera, nego za Wi-Fi. Potencijalni korisnici TETRA sistema su unaprijed poznati: to su državni organi, institucije i organi lokalne samouprave. Zna se ko su, i koliko ih je. A svi koji bi trebalo da realizuju slične projekte vole da unaprijed znaju na šta mogu da računaju. Kad je u pitanju Wi-Fi, kaže Abazović, situacija je potpuno drugačija.

"U tom slučaju se za korisnike treba boriti na telekomunikacionom tržištu i treba ih dijeliti sa ostalim tehnologijama komunikacija, posebno bežičnim, gdje prije svega mislim na mobilnu telefoniju i WiMAX", objašnjava on.

Upravo te dvije krajnosti, navele su nadležne u MID-u da u tekstu tendera navedu da traže partnera koji će ta dva sistema povezati u cjelinu.

Cijene kod nas nisu niže od onih u okruženju

Abazović je kazao da u MID pokušavaju da realizuju sistem koji će sam sebe da održava i od kojeg će svi imati koristi, te za krajnje korisnike ponude usluge po povoljnim uslovima.

Od partnera tražimo ideju, pa ćemo onu koja nam se, u tehničkom i ekonomskom smislu, učini najinteresantnijom i mogućom za Crnu Goru

Čeka se da partner saopšti ideju o projektu

Kako bi mogla da kontroliše ukupan razvoj i realizaciju sistema, u MID su se opredijelili za model u kojem država ima svoj dio, na način da je tenderom zahtijevano da učešće države u tom javno-privatnom partnerstvu ne može biti manje od 25 odsto.

"Od partnera tražimo ideju, pa ćemo onu koja nam se, u tehničkom i ekonomskom smislu, učini najinteresantnijom i mogućom za Crnu Goru, zajedno pretočiti u konačno rješenje koje će rezultovati nekim ugovorom", objašnjava Abazović.

Ponude su, makar zasad, nakon jedinog tendera, svedene na jednu.

"Ukoliko ova ponuda ne zadovolji naše potrebe, moguć je novi tender, ali o tome šta će biti i kako dalje u tom slučaju nismo razgovarali", kaže savjetnik ministra.

O ponuđaču znaju onoliko koliko piše u ponudi, rano je za ocjene

O ponuđaču, austrijskoj EOSS grupaciji, Abazović kaže zna onoliko koliko piše u ponudi. Navedeno će biti provjereno tokom narednih 45 dana.

Crnogorski telekom je, nakon što je otkupio tendersku dokumentaciju, poslao pismo u kojem organizatora tendera obavještava o tome da neće učestvovati na tenderu, jer ne nalaze poslovni interes da Wi-Fi i TETRA mrežu realizuje kao jedan sistem

Komisija će validnost dokumentacije i kvalitet ponuđenog rješenja utvrditi u daljem redovnom postupku. Savjetnik ministra za informaciono društvo kaže da je rano za davanje konačnih ocjena ponude, dok se komisija ne izjasni i zauzme stav o njoj.

"Mi kao država ne dajemo pare nikome, ne plaćamo ništa. Mi tražimo investiciju u Crnoj Gori. Tražimo partnera koji će da uloži pare ovdje, a ne nekoga kome ćemo mi da damo pare. Tražimo partnera koji će dugoročno u nekom periodu od pet, 10 godina da nađe svoj interes da bude prisutan u Crnoj Gori, da razvija sistem sa tim i drugim servisima, da dobijemo njihov know how, dobijemo njihova radna mjesta, omogućimo ljudima da se usavršavaju, da omogućimo ljudima da komuniciraju i završavaju svoje poslove brže, kvalitetnije... ", rekao je savjetnik ministra za informaciono društvo.

Crnogorskom Telekomu projekat neisplativ

Tendersku dokumentaciju za realizaciju projekta Wireless Montenegro otkupile su, pored ponuđača EOSS iz Austrije, Crnogorski Telekom i Odašiljači i veze iz Hrvatske. Imajući u vidu, prije svega, veličinu očekivane investicije i iznos otkupa tenderske dokumentacije (10.000 eura), svi potencijalni ponuđači su u svakom trenutku znali ko je sve otkupio tendersku dokumentaciju.

Crnogorski telekom je, nakon što je otkupio tendersku dokumentaciju, poslao pismo u kojem organizatora tendera obavještava o tome da neće učestvovati na tenderu.

Ta kompanija, kako se navodi u dopisu u koji su „Vijesti“ imale uvid, nije našla poslovni interes da Wi-Fi i TETRA mrežu realizuje kao jedan sistem. Abazović je kazao da od hrvatske kompanije Odašiljači i veze nisu dobili ništa, nakon otkupa tenderske dokumentacije.

Besplatan internet na pet lokacija u Podgorici

Subvencioniranje određenih kategorija društva je jedino što je kao mogućnost najavljeno ranije o projektu Wireless Montenegro. Abazović kaže da MID kroz sve projekte pokušava da pomogne različite kategorije društva: doniranjem računara, plaćanjem ECDL licenci, zapošljavanjem ugroženih kategorija...

"To smo radili i dosad, i radićemo ubuduće", kazao je Abazović.

On je kazao da će za desetak dana građani u Podgorici, na Trgu Republike i Rimskom trgu, moći da besplatno koriste osnovne servise interneta. Osnovne usluge podrazumijevaju korištenje weba i servisa elektronske pošte besplatno, ali ne i mogućnost preuzimanja sadržaja s interneta, servise kao što su Skype, torrent...

"Web i mail će biti potpuno besplatni, za bilo koga ko ima mogućnost da na svom uređaju uhvati Wi-Fi signal, sa telefona, laptopa...", rekao je Abazović. U planu je ukupno pet lokacija na kojima će pristup biti moguć, dvije su opremljene, a preostale tri će biti spremne najkasnije za mjesec.

"To je naš način da pomognemo određene kategorije besplatnim pristupom internetu", kazao je savjetnik ministra. Za puštanje u rad sistema za besplatan pristup internetu u Podgorici čeka se da Vlada u četvrtak verifikuje ugovor MID sa kompanijom koja je partner u tom projektu.

Bonus video: