U Microsoftu tvrde da Google ne igra pošteno

Predstavnici Googlea, koji još nijesu službeno odgovorili na tužbu, tvrde da pregovaraju sa EU i tržišnm regulatorima
0 komentar(a)
Bing, Google, Foto: Time.com
Bing, Google, Foto: Time.com
Ažurirano: 02.04.2011. 08:49h

Microsoft se pridružio grupi kompanija koje tvrde da Google ne igra pošteno i da koristi neetične metode da bi pridobio što više korisnika za svoje on-line servise.

Microsoft je pokrenuo tužbu protiv Googlea, koji drži 90 odsto pretraživačkog tržišta u Evropi, zbog toga što pretraživač Bing ne može da dođe do izražaja, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Predstavnici Googlea, koji još nijesu službeno odgovorili na tužbu, tvrde da pregovaraju sa EU i tržišnm regulatorima.

Tužba Microsofta podiže istragu na viši nivo i usmjerava pažnju EU na pitanje uskraćuje li Google suparnicima pristup ključnim tehnologijama koje su neophodne za indeksiranje informacija na njegovim stranicama, kao što je YouTube

Oni su dodali da nastavljaju razgovor o slučaju sa EU, kao i da su zadovoljni što svakome mogu da objasne kako funkcioniše njihovo poslovanje.

EU je u novembru pokrenula velliku istragu protiv Googlea, podstaknuta pritužbama manjih pretraživača nego što je Microsoft Bing. Tužba Microsofta, međutim, podiže istragu na viši nivo i usmjerava pažnju EU na pitanje uskraćuje li Google suparnicima pristup ključnim tehnologijama koje su neophodne za indeksiranje informacija na njegovim stranicama, kao što je YouTube.

U Microsoftu tvrde da je Google blokirao Bing i Windows 7 telefon, kompanijsku perjanicu u segmentu mobilne telefonije, kako ne bi mogli pristupiti YouTubeu.

"Bez odgovarajućeg pristupa YouTubeu, Bing i drugi pretraživači ne mogu biti ravnopravni sa Googleom", saopštio je glavni pravni savjetnik u Miocrosoftu Bred Smit.

Bonus video: