Google music u aprilu ili maju

Informacije o Google muzičkom servisu globalnom mrežom kruže još od 2009. Izvori CNeta, pozivajući se na izvore u muzičkoj industriji, navode da su u toj kompaniji počela interna ispitivanja usluge Google Music.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2011. 15:31h

Jedna informacija koja se odnosi na taj servis, pojavila se na XDA forumu, kada su programeri pronašli Google Music opciju u operativnom sistemu Android 3.0.

Tehnički gledano, Google Music streaming servis dizajniran je za korisničke uređaje povezane na internet. Ipak, kako navode internet izvori, lansiranje je odlagano nekoliko puta zbog nedostatka same muzike.

Pregovori sa velikim kompanijama muzičke industrije nisu tako jednostavni, kako su očekivalu u Googleu. U toj kompaniji žele da putem novog servisa prodaju pjesme, te da omoguće korisnicima preuzimanje muzike iz arhive sa Google servera.

Ako se uzme u obzir da Google može da ponudi kombinaciju servisa sa opremom baziranom na mobilnom operativnom sistemu Android, koji je drugi po rasprostranjenosti među korisnicima, šanse za uspjeh Google Music servisa postaju još veće

Upravo to pitanje usložnjava čitavu priču i otvara raspravu. Prema izvještaju Bloomeranga, Apple je suočen sa sličnim problemima, s obzirom na skladištenje muzike koja nije na računarma, odnosno prenosnim uređajima korisnika, nego na serverima. Licenciranje prava na tu vrstu muzičkog sadržaja je potpuna novina.

Jedno je jasno: Svi (AOL Music, Yahoo Music, MySpace Music, Zune…) žele da se nadmeću na tržištu digitalne muzike sa iTunes servisom.

Mogućnost da iTunes konačno dobije dostojnog konkurenta u Google Music servisu je vrlo vjerovatna. Google ima ogromne resurse za različite vrste usluga. Na primjer, YouTube video servis postao je vrlo popularan način za pronalaženje novih pjesama.

Ako se uzme u obzir da Google može da ponudi kombinaciju servisa sa opremom baziranom na mobilnom operativnom sistemu Android, koji je drugi po rasprostranjenosti među korisnicima, šanse za uspjeh Google Music servisa postaju još veće.

Pretpostavlja se da bi lansiranje Google Music servisa moglo da se desi u aprilu ili maju, na Google konferenciji.

Bonus video: