Nestašica i poskupljenje čipova iz Japana?

Zemljotres u Japanu pogodio je privredu te zemlje koja je jedna od vodećih kada je reč o proizvodnji visoke tehnologije. Najveći pesimisti strahuju od opšte nestašice ili drastičnog poskupljenja čipova.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 20:27h

Čipovi se ugrađuju svuda: u automobile, igračke, foto-aparate, televizore ili računare. U Japanu se nalaze najvažniji proizvođači čipova u svijetu: Tošiba, Elpia Soni i Hitači. Ukupno drže četvrtinu svjetskog tržišta sa zaradom od oko 300 milijardi dolara godišnje, piše Dojče Vele.

Uprkos tome što se njihove fabrike uglavnom nalaze na jugu Japana, mnogi koncerni su obustavili proizvodnju. Jer, laboratorije u kojima se čipovi proizvode veoma su osjetljive: u njima ne smije da bude ni trunke prašine – koštaju milijarde.

Postoji mogućnost da su u zemljotresima oštećene, a da li je to stvarno i bio slučaj moraće da se istražuje nedjeljama ako ne i mjesecima. Zbog toga upućeni smatraju da će doći do nestašice i do drastičnog poskupljenja čipova.

I ne samo to: biće problema sa isporukama kompjutera i mobilnih telefona. „U narednim kvartalima ova industrijska grana će osjetiti posljedice zemljotresa u Japanu“, izjavio je za njemačke medije Len Jelinek, stručnjak iz kacelarije za analizu tržišta IHS iSupply.

Japanske firme nisu samo u Japanu

Njemačko udruženje proizvođača informacione tehnologije BITKOM misli drugačije. „Mnogi japanski koncerni su rasporedili proizvodnju u drugim zemljama, blizu tržišta na kojima plasiraju svoje proizvode“, izjavio je predsjednik BITKOM-a August Vilhelm Šer.

Zbog toga, smatra on, ne treba računati sa nestašicama na njemačkom tržištu. Doduše moguće je da kod pojedinih proizvođača djelimično dođe do problema sa isporukom nekih djelova, ali ne treba računati sa nestašicama na svjetskom nivou.

I njemački Telekom je upućen na isporuke čipova japanskih proizvođača. Švedski Erikson smatra da se u prvom kvartalu zemljotres u Japanu neće osjetiti. Posljedica će biti, ali se one za sada ne mogu predvidjeti.

Njemačka je od Japana prošle godine uvezla proizvode visoko tehnologije u vrijednosti od 1,8 milijardi eura. Od toga je 730 miliona eura otišlo na televizore i digitalne foto-aparate i kamere, 670 miliona eura na kompjutere, štampače i takozvane periferne aparate.

Tačno 430 miliona eura odlazi iz Njemačke u Japana na račun komunikacione tehnike – uglavnom mobilne telefone.

Galerija

Bonus video: