Pažljivo sa romingom: "Neznanje" ćete platiti paprenim računom

Treba li svi građani da završe školu za korišćenje mobilnog telefona i to za elementarnu upotrebu koja znači telefoniranje u zemlji i inostranstvu
58 pregleda 0 komentar(a)
roming, Foto: Shutterstock.com
roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.03.2011. 14:09h

Podgoričanka Olivera Todorović je to što nije znala, kako joj je objašnjeno sa zvaničnih adresa, da mora ručno na telefonu izabrati mobilnog oparatora preko kojeg želi da telefonira dok je u inostranstvu platila, za nju, paprenim računom za oktobar.

“Prije puta u Srbiju u poslovnici Telenora sam se raspitala o načinu korišćenje telefona dok sam u romingu. Nije mi rečeno da ručno moram izabrati operatora. Kada sam ušla u Srbiju od Telenora čiji broj koristim dobila sam poruku kojom me pozivaju da ostanem u Telenor mreži i da razgovoram po istim cijenama kao da sam u Crnoj Gori.

Pošto nijesam bila informisana da ručno moram izabrati operatora uobičajeno sam koristila telefon i za oktobar dobila račun 90 eura, što je skoro četiri puta više od mog standardnog računa”, kaže Todorović.

Treba li svi građani da završe školu za korišćenje mobilnog telefona i to za elementarnu upotrebu koja znači telefoniranje u zemlji i inostranstvu, ili to treba da bude uređeno na korektan i jasan način gdje neće biti prostora za prevare

“Treba li svi građani da završe školu za korišćenje mobilnog telefona i to za elementarnu upotrebu koja znači telefoniranje u zemlji i inostranstvu, ili to treba da bude uređeno na korektan i jasan način gdje neće biti prostora za prevare. Žalila sam se Telenoru i Agenciji, ali to nije urodilo plodom pa sam, ne želeći da se dalje maltretiram, platila papreni račun.

Vjerujem da oni koji nas varaju i zakidaju imaju na umu da naš čovjek lako odustaje od istjerivanja pravde i da svjesno rade to što rade. Kažu vam ostanite u našoj mreži pa vam to sve naplate kao da ste telefonirali sa drugog kraja planete”, kaže Todorović, pozivajući na oprez građane prilikom telefoniranja kada su van Crne Gore.

Agencija i Telenor: Sve je transparentno

U pisanim odgovorima koje je dobila od Agencije i Telenora Todorovićkoj je objašnjeno da je dobila sve infromacije i da je sve transparentno.

Iz Telenora joj je rečeno da je prilikom boravka u Srbiji koristila mreže Telenor Srbija i VIP Srbija i da je na ekranu telefona imala informaciju koju mrežu koristi, da su sve informacije o romingu transparentne i da se nalaze na sajtu i u poslovnicama operatera i u medijima.

Iz Agencije je dobila objašnjenje da je na ekranu telefona dobila informaciju u kojoj se mreži nalazi i da je na taj način preuzela odgovornost za korišćenje te mreže i plaćanje ostvarenih poziva.

Bonus video: