Zvanično dostupna nova verzija Internet Explorera

IE 9 dizajniran je tako da stavlja Internet stranice u centar pažnje, omogućujući bogatija web iskustva
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 14:34h

Od danas je i zvanično dostupna nova verzija Microsoftovog Internet pretraživača, Internet Explorer 9, koju je do sada u probnoj fazi preuzelo više od 40 miliona korisnika.

Internet Explorer 9 dizajniran je tako da stavlja Internet stranice u centar pažnje, omogućujući bogatija web iskustva. Korisnici mogu smještati web strane direktno u traku sa zadacima, kao da je riječ o aplikacijama instaliranima u operativni sistem.

Na taj način jednostavno mogu izvršavati zadatke povezane sa stranicama, kao što je provjera e-pošte, izmjena stanice na Internet radiju, prihvaćanje zahtjeva za prijateljstvo na društvenim mrežama ili brzo pregledanje posljednjih vijesti.

Nova verzija Internet Explorera iskorišćava mogućnosti i snagu modernih računara da bi unaprijedila sveukupno iskustvo pregledanja on-line sadržaja. Ona je jedini Internet pretraživač sa potpunim hardverskim ubrzavanjem za HTML5, te se služi snagom grafičke kartice računara da bi iskoristila do 90 odsto njegove snage, do sada neiskorišćene.

Nova generacija hardvera koristi snagu grafičkih podsistema sa podrškom za DirectX11, čime omogućava još bolje iskustvo on-line igrica, bogat prikaz video sadržaja, te brzi odziv Internet aplikacija. Na taj način grafički podsistemi dolaze do potpunog izražaja, te uklanjaju prepreku između grafičkog procesora i centralne procesorske jedinice, nudeći korisnicima performanse, koje ispunjavaju očekivanja i zahtjeve.

Velika pažnja posvećena je sigurnosti korisnika, kao i podataka sačuvanih na računaru. Internet Explorer 9 omogućava nadzor dodataka, koji usporavaju pretraživač i upozorava ukoliko se preuzima potencijalno zloćudan sadržaj, istovremeno štiteći korisnika i računar sistemom tzv. pametnog filtriranja, koji otkriva i blokira stranice koje distribuiraju zlonamjerni softver kroz socijalni inženjering.

Razvojnim inženjerima namijenjen je niz alata, koji omogućavaju brz razvoj, testiranje i debugging Internet stranica, jer je izmjene koda moguće unijeti unutar samog browsera. Novina su i inspekcijski alati za mrežni saobraćaj, poboljšano je JavaScript profiliranje, kao i integrisana podrška za nove web standarde. Internet Explorer nudi IT profesionalcima poboljšano upravljanje pravilima grupe (Group Policy), zahvaljujući bazi sa više od 1.500 pravila, koja će olakšati upravljanje instalacijama browsera nakon implementacije.

Microsoft Internet Explorer 9 dostupan je za preuzimanje bez naknade vlasnicima računara sa legalnim operativnim sistemom Windows u 40 jezičkih varijanti.

Bonus video: