Google: Ništa nije izgubljeno, svi mailovi će biti vraćeni

Zamislite da se osjećate kao da tonete kada se ulogujete na svoj Gmail nalog i vidite da je prazan. To se desilo juče za 0,02 odsto Gmail korisnika...
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 12:00h

Nakon što je juče na desetine hiljada korisnika Gmail servisa elektronske pošte kompanije Google ostalo bez svojih podataka, Google je izdao zvanično saopštenje i obećao da će svi podaci biti vraćeni.

"Zamislite da se osjećate kao da tonete kada se ulogujete na svoj Gmail nalog i vidite da je prazan. To se desilo juče za 0,02 odsto Gmail korisnika, i žao nam je zbog toga. Dobra vijest je da ti mailovi nikada nisu izgubljeni i mi smo već povratili dio njih. Iako može potrajati duže nego što smo to očekivali, napredujemo i mislimo da bi sve trebalo da se vrati u normalu uskoro", navodi se u saopštenju.

Za incident je kriv update softvera za sisteme za skladištenje podataka, odnosno bag u njemu.

Iako postoji više kopija podataka na različitim serverima, bag je zahvatio više njih. To ipak ne znači da su podaci izgubljeni, jer Google pravi kopije, odnosno back up i na traci, ali je za povraćaj podataka sa nje potrebno znatno više vremena.

Gmail tim obavještava i one koji su pogođeni ovim propustom da određen broj mailova koji im je poslat između 27. i 28. februara nisu isporučeni, ali da će pošiljalac biti obaviješten o tome. Kako napreduje rad na povratku informacija, korisnici mogu pratiti ovdje.

Bonus video: