Mujović danas pred Sudom časti

Prijava studenata za zloupotrebu položaja, neetično ponašanje i za seksualno uznemiravanje
1474 pregleda 4 komentar(a)
Ranko Mujović, Foto: Savo Prelević
Ranko Mujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2018. 07:31h

Sud časti Univerziteta Crne Gore saslušaće danas profesora Pravnog fakulteta Ranka Mujovića i studente i studentkinje Fakulteta političkih nauka (FPN) koji su ga polovinom 2017. optužili za zloupotrebu položaja, neetično ponašanje i za seksualno uznemiravanje.

Na saslušanje je pozvan i dekan FPN Milan Marković. On juče nije htio da odgovori na pitanje “Vijesti” da li će, u ime fakulteta, saopštiti stavove koje je ranije saopštilo Vijeće te univerzitetske jedinice, na čelu sa tadašnjim dekanom Sašom Kneževićem.

Nakon saslušanja, Sud časti će donijeti odluku, a najoštrija sankcija koju mogu izreći je objavljivanje odluke da je profesor prekršio Etički kodeks UCG.

Studenti FPN su u julu prošle godine optužili profesora Mujovića i za neetičko ponašanje, a dvije studentkinje su dekanatu tog fakulteta podnijele pritužbe i za seksualno uznemiravanje.

Mujović je odbacio ove tvrdnje studentkinja i protiv njih podnio krivičnu prijavu, koju je podgoričko Osnovno tužilaštvo nedavno odbacilo kao neosnovanu.

Vijeće FPN proslijedilo je sredinom jula 2017. prigovore studenata i kompletnu dokumentaciju u vezi sa Mujovićem Centru za studije i kontrolu kvaliteta i Sudu časti na dalje postupanje.

Vijeće je tada izrazilo i “nezadovoljstvo načinom na koji je realizovan proces nastave” na Mujovićevom predmetu Međunardno javno pravo na FPN.

Sud časti, na čijem čelu je tada bio profesor Pravnog fakulteta Dražen Cerović, nekadašnji prodekan tokom dekanskog mandata Mujovića, je u oktobru prošle godine zauzeo stav da prijava sa FPN za zloupotrebu položaja i seksualno uznemiravanje treba da sačeka epilog pred nadležnim tužilaštvom.

Mujović je ranije zbog sumnji u korupciju bio pod istragom Specijalnog tužilaštva, ali je ta anonimna prijava protiv njega odbačena.

Do prošle godine, javnosti je bio poznat samo jedan slučaj izricanja takve sankcije za više od decenije od kada je ustanovljen Sud časti.

Izrečena je profesorici Filološkog fakuletata Tatjani Bečanović 2016, koju su studenti srpskog jezika optužili za navodno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

23 studenata FPN je u julu prošle godine tražilo da Mujovićev predmet polažu pred komisijom, ocjenjujući “da ih ponižava, te da ne uspijevaju kod njega da polože ispit iako se mnogo trude”. Na ispit pred komisijom, koju je formiralo Vijeće FPN, izašlo je tada 19 studenata, a položilo 15

Prošle godine, javnu opomenu Suda časti “zaradio” je profesor PMF-a Vladimir Pešić zbog toga što je “u više navrata iznosio negativne i neargumentovane stavove i klasifikacije koji se odnose na organe UCG i članove akademske zajednice”, tokom krize na UCG zbog sjedišta Visoke medicinske škole u Beranama.

Sud časti je od decembra prošle godine u novom sazivu.

Novi slučaj na Biotehničkom?

Dekan Biotehničkog fakulteta Miomir Jovanović potvrdio je “Vijestima” da je uprava te jedinice Rektoratu i Sudu časti proslijedila pritužbu studentkinje, koja tvrdi da profesor R.P. navodno seksualno uznemiravao.

Dekan je saopštio da se radi o “osjetljivom i nemilom slučaju”. Profesor protiv kojeg je podnijeta prijava kazao je “Vijestima” da je “dostavio izjašnjenje Rektoratu o tom slučaju”. “Apsolutno nijesam prekršio etička i moralna pravila i nijesam zaslužio ovo što se dešava. Mislim da sam ja žrtva nečije odmazde, ostaje da se vidi čije, jer imam nekoliko mogućih ideja”, kazao je on.

Bonus video: