Pet tajni Google-a za koje niste znali

Google search se trudi da bude drugačiji od drugih, ne samo kada je postavljanje standarda za pretraživanje
64 pregleda 1 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2018. 10:03h

Google krije mnogo toga od nas. Nekad su u pitanju simpatične igrice, aplikacije koje olakšavaju posao, a nekad i “sitnice” kao što je korišćenje podataka korisnika. Izgleda da, kada je ta kompanija u pitanju, dobro uvijek ide sa lošim.

Najpoznatija svjetska internet kompanija nedavno je proslavila 20. rođendan, a u svojoj (po IT standardima) dugoj istoriji mnogo toga se promijenilo. Za sve ove godine, Google search se trudi da bude drugačiji od drugih, ne samo kada je postavljanje standarda za pretraživanje.

Google igrice

Ako volite legendarne igrice sa početka istorije elektronske zabave, Google nudi pravu riznicu provoda. Za početak oprobajte se u skidanju ciglica kucanjem u search imena originalne igre – Atari Breakout. Pojaviće se opcija da igrate čuvenu igru iz 1976. godine koja je još uvijek zarazna kao nekad na automatima.

Ako vam to nije dovoljno, isprobajte još neke zabavne opcije koje nudi Google u ogledalu. Ljubitelji nostalgije obradovaće se Zmijicom, interaktivnim doodleom/igrom. Tu su i još neke sulude stvari poput Bing searcha u ogledalu ili akvarijuma sa ribama.

Svakako dovoljno materijala za odlaganje učenja ispita ili završavanja važnog projekta na poslu – high score ne može da čeka!

Zanimljiva geografija i Google Maps

Ukoliko nijeste do sada mnogo koristili Google Maps, sada imate savršen razlog za promjenu navika. Ljubitelji geografije (i pribadača) će sa zadovoljstvom trošiti sate uz Smarty Pins, pokušavajući da pronađu rješenja na postavljena pitanja iz poznavanja svjetskih pojmova.

Sva pitanja su vezana za lokacije na planeti Zemlji, tako da ćete proći cijeli globus tokom igranja. Dodatni bonus je što pitanja nijesu ograničena na geografiju, već, u maniru društvene igre, možete da birate kategorije poput sporta, nauke, umetnosti…

Google (je) avantura

Google je smatra da ne trošimo dovoljno vremena na guglanje, pa je odlučio da nas inspiriše. Kako se za dobre stvari mora potruditi, kompanija je dobro sakrila jednu tekstualnu avanturu.

Da biste došli do nje i riješili misteriju, potrebno je da ispunite određene uslove. Moramo samo da vas upozorimo, potrošićete prilično vremena, naučićete štošta (bes)korisnog, ali i dalje nećete pronaći ono zbog čega ste u startu otišli na pretraživač.

Svi Doodle crteži na jednom mjestu

Ako želite da pogledate prilično bogatu istoriju Google Doodle crteža, dovoljno je da na glavnoj search stranici kliknete na dugme “I’m Feeling Lucky”. Priznajte, nikad nijeste kliknuli na ovo dugme osim slučajno, a još manje bez ukucavanja termina za pretragu.

Kada se budete osjećali srećnim, kliknite i otvoriće vam se cijeli svijet doodle crteža koji obilježavaju najvažnije događaje i jubileje širom svijeta. Vjerujemo da ćete se odlično zabaviti, nama je klik na ovu stranicu višestruko odložio završavanje teksta.

Google Easter Eggs

Za kraj, probajte da okrenete Google pretraživač naopačke (bukvalno), uz još nekoliko suludih stvari koje se kriju kad ukucate pravi termin. Da li ste spremni? Upozorili smo vas, vrijeme će da odleti…