Čitalac reporter: Bebe se ne umiruju rakijom, i ne doje ih tate

Autori plakata upozoravaju i da se beba ne kupa mlazom iz crijeva, kao i da se dijete ne suši u mašini za sušenje veša, već peškirom
160 pregleda 0 komentar(a)
glupi plakat, Foto: Čitalac "Vijesti"
glupi plakat, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2011. 10:02h

Ukoliko roditelji nijesu znali, djecu ne smiju sušiti u mašini za veš, a isto tako za umirenje im ne smiju davati alkohol. Ako žele da njihovo dijete upozna životinje, nipošto ne bi smjeli da ih stavljaju u akvarijum.

Tako glase preporuke na plakatu “Volite i njegujte svoju bebu” koji se nalazi u podgoričkom Domu zdravlja, a koji je osim Centra za djecu sa posebnim potrebama, Vlade, potpisali i NVO Mladi Crne Gore.

Čitalac “Vijesti” juče je poslao fotografiju plakata, na kojem se nalazi više od 20 ilustracija, koje objašnjavaju kako se, u situacijama kroz koje prolazi svaki roditelj, pravilno, odnosno nepravilno postupa prema djetetu.

Tako roditelji moraju da znaju da, ako idu u kupovinu, bebu ne drže u kolicima i da preko nje ne stavljaju namirnice. Ako planiraju da vježbaju sa svojim djetetom, roditelji moraju da znaju da nije dozvoljeno i pravilno na bebu stavljati tegove.

Autori plakata upozoravaju i da se beba ne kupa mlazom iz crijeva, kao i da se dijete ne suši u mašini za sušenje veša, već peškirom. Kad čistite nos svoje bebe, ne gurajte joj prst u nos. Ako je vaša beba nemirna i želite je umiriti, bebi nikako ne dajte da pije alkohol. Stručnjaci savjetuju i da sa bebom nikako ne treba igrati šah, a poseban savjet jeste i da bebe ne doje očevi, nego majke.

Direktor Domova zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić je objasnio da je cilj takvog plakata bio da na šaljiv način prikaže kako treba paziti bebu.

Autori plakata upozoravaju i da se beba ne kupa mlazom iz crijeva, kao i da se dijete ne suši u mašini za sušenje veša, već peškirom. Kad čistite nos svoje bebe, ne gurajte joj prst u nos. Ako je vaša beba nemirna i želite je umiriti, bebi nikako ne dajte da pije alkohol.

"To je metafora koja je vrlo uspjela, jer skreće pažnju od uobičajenih plakata", rekao je dr Kavarić, i podsjetio da su roditelji jako edukovani i da je potreban interaktivnan pristup sa njima.

"Nerijetko se bebe krivo podižu i hrane i čuvaju i kupaju i suše", upozorio je dr Kavarić, i dodao da su roditelji, prema anketi DZ, zadovoljni plakatom, te da su interesovanje pokazale i druge ustanove u Crnoj Gori.

Šefica Centra za djecu sa posebnim potrebama dr Goca Mandić je kazala da je cijena plakata oko 30 eura, te da prikazane ilustracije imaju preneseno značenje.

"Ukoliko ilustracija kaže da djecu ne treba stavljati u akvarijum, to znači da treba biti oprezan kada je odnos djece i ljubimaca u pitanju", objasnila je Mandić, i dodala da svaka ilustracija nosi posebnu poruku.

Ako je na ilustraciji savjet da se bebi ne daje alkohol, to ne znači da takvih slučajeva i nema, objašnjava ona. Ilustracija sa tegovima govori ustvari da se pred djecu često stavljaju preveliki zadaci, objasnila je ona.

"Sušenje u mašini ne znači bukvalno to. Koliko je samo slučajeva da se djeci kosa suši fenom, i da ih roditelji ne kupaju, već tuširaju", objasnila je ona. Ilustracija da tate ne treba da doje, objasnila je ona, znači da ustvari moraju da rade mnogo više sa djecom.

"Sušenje u mašini ne znači bukvalno to. Koliko je samo slučajeva da se djeci kosa suši fenom, i da ih roditelji ne kupaju, već tuširaju", objasnila je ona. Ilustracija da tate ne treba da doje, objasnila je ona, znači da ustvari moraju da rade mnogo više sa djecom.

Dr Mandić je kazala da nijesu mogli da napišu na posteru da je u pitanju šaljiva poruka, jer se to ne radi ni kada su karikature u pitanju.

U izradi plakata učestvovali su psiholozi, pedijatri i drugi stručnjaci za tu oblast, kažu iz Doma zdravlja.

Iz Komisije za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću, koja je i finansirala projekat u okviru kojeg je izrađen plakat, juče nije bilo moguće dobiti komentar da li su bili upoznati sa njegovim sadržajem.

Bonus video: