Nokia izabrala Microsoftov sistem za svoje telefone

Kompaniju Research in Motion (RIM), koja proizvodi BlackBerry, u Nokiji nisu čak ni uzeli u obzir pri izboru partnera, jer je prema Ilovom mišljenju ovo “trka za samo tri konja“
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 15:30h

Poslije višednevnih nagađanja o tome šta će učiniti sa Appleom i Googleom, finska Nokia je objavila da se odlučila za Microsoftovom Windows Phone 7 kao primatni operativni sistem za svoje pametne telephone.

Nokia i Microsoft će postati partneri i u mobilnom oglašavanju, pa će tako Nokia koristiti Microsoftvom adCenter na svojim mobilnim uređajima. Takođe, sarađivaće i na mapiranju, i Nokijin Maps će tako postati dio Microsoftovog pretraživača Bing.

Pored toga, Nokijina mrežna prodavnica Ovi za aplikacije i sadržaj, integrisaće se u Microsoftov Marketplace.

Prije te objave, Nokijin izvršni direktor Stiven Ilop je rekao da je Nokiji bilo potrebno da odluči “da li će izgraditi nov ekosistem, katalizovati postojeći ili će se pridružiti nekom tuđem“, kako bi unijela promjene u svoje poslovanje. Na kraju se odlučila za partnerstvo sa Microsoftom i pridružila se njegovom ekosistemu za mobilne telefone.

Iz Nokije su razgovarali u sa nadležnima u kompaniji Google o tome da koriste operativni sistem te kompanije Android, ali je Nokia odustala od toga. Kompaniju Research in Motion (RIM), koja proizvodi BlackBerry, u Nokiji nisu čak ni uzeli u obzir pri izboru partnera, jer je prema Ilovom mišljenju ovo “trka za samo tri konja“.

Nokia će novom partnerstvu doprinijeti svojim hardverskim dizajnom i jezičkom podrškom i pomoći će da Windows Phone ostvari veću cjenovnu raznovrsnost i dopre do većih tržišnih segmenata i geografske pokrivenosti, objavile su dvije kompaniije u otvorenom pismu koje su potpisali Ilop i Microsoftov izvršni direktor Stiv Bolmer.

Najveće pitanje je na koji način će Nokia napraviti razliku u odnosu na druge pametne telefone s Microsoftovim sistemom. Jedna mogućnost su servisi koje će ponuditi za svoje telefone, u čemu joj partnerstvo s Microsoftom omogućava da ode dalje nego što je iko i pomišljao. Međutim, ni Windows Phone 7 nije sasvim sigurno rješenje, jer je, prema Gartnerovim podacima, zajedno sa prethodnim Microsoftovim sistemom Windows Mobile, uspio da osvoji svega 3,4 odsto tržišta pametnih telefona u četvrtom tromesečju.

Razlog za to treba tražiti u činjenici što ga nijedan proizvođač telefona za sada nije izabrao kao svoj prioritet. Samsung, LG i HTC su i dalje više fokusirani na Android. Ovo bi moglo da se promijeni kad ga Nokia uključi u svoje prodajne kanale i proizvodne kapacitete.

Tome će doprinijeti i sam Microsoft koji je izgleda spreman da iskoristi svu svoju moć kako bi svoj sistem ugurao u gornji segment tržišta pametnih telefona. Kompanija već radi s Nokijom na njenom prvom telefonu s Windowsom i trenutno pregovaraju s proizvođačima čipova, ali nije objavljeno kad bi se taj telefon mogao pojaviti.

Bonus video: