Windows Phone 7: aplikacije koje morate imati

Microsoft je nedavno predstavio prodavnicu aplikacija Windows Phone Marketplace koja trenutno nudi 6.000 aplikacija za uređaje sa Windows Phone 7 OS
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 11:18h

Microsoft je nedavno predstavio prodavnicu aplikacija Windows Phone Marketplace koja trenutno nudi 6.000 aplikacija za uređaje sa operativnim sistemom Windows Phone 7. Iako broj tih aplikacija neprestano raste, to nije ni blizu 100.000 aplikacija koliko nudi prodavnica Android Market, niti 300.000 aplikacija koliko je dostupno za iPhone.

Međutim, interfejs Windowsa Phone 7 (WP7), koji liči na Zuneov, aplikacijama dodaje korisni vizuelni izgled koji nedostaje drugim mobilnim platformama.

Saznajte više o 10 besplatnih aplikacija koji dobro koriste estetiku operativnog sistema Windows Phone 7.

The Weather Channel: Besplatna aplikacija koja koristi prednosti uglađenog interfejsa operativnog sistema WP7. Čak i pored povećeg teksta, aplikacija uspijeva da upakuje informacije koje se često osvježavaju na različitim ekranima i jednostavno se mogu prevlačiti. Uz prelijepe fotografije u pozadini, ova aplikacija prikazuje trenutnu temperaturu, vremensku prognozu i drugo. Prevucite na sljedeći ekran i tamo ćete pronaći prognozu vremena za narednih pet dana, sa grafikonima i raznim detaljima. Sljedeći ekran će vam prikazati radarsku mapu, a posljednji vam nudi video prognozu vremena i prikaz sa saobraćajnih kamera.

Netflix: Windows Phone 7 ima tu prednost što može da pokrene zvaničnu Netflix aplikaciju prije Android telefona. Ova besplatna aplikacija za WP7 podržava pregledanje sadržaja, upravljanje DVD naslovima i ima opciju Instant Queue, odličan kvalitet videa preko 3G i Wi-Fi mreža i sinhronizaciju reprodukcije, tako da korisnici mogu da nastave gledanje nekog sadržaja preko telefona, računara ili na televizoru, tačno tamo gdje su se zaustavili. Aplikacija je besplatna, ali je pretplata za Netflix obavezna.

Facebook: Windows Phone 7 nudi integraciju sa Facebookom uz pomoć opcije People Hub. Ali, na taj način dobijate samo pojedine informacije sa Facebooka. Zvanična aplikacija ove društvene mreže za WP7 nudi pravi Facebook doživljaj. Omogućava jednostavnu navigaciju, dok njen glavni ekran prikazuje poznate Facebook stranice, poput poruka, aktivnosti vaših prijatelja, profil, fotografije, prijatelje i drugo, sa dodatnim ekranima za „najvažnije vijesti“ (što je slično prikazu aktivnosti vaših prijatelja), nedavno postavljene fotografije, događaje kao što su žurke i rođendani, i obavještenja.

Office Mobile 2010: Ovo je aplikacija koju ćete ekskluzivno dobiti sa Windowsom Phone 7. Besplatna je (ali zahtijeva prijavu) i isporučuje se uz telefon – ne morate da je preuzimate iz prodavnice Windows Phone Marketplace. S njom možete pregledati i uređivati dokumente napravljene u Wordu, Excelu, PowerPointu i OneNoteu, i to uz pomoć svih neophodnih alatki. Office Mobile uključuje i aplikaciju SharePoint Workspace, koja omogućava da pregledate, uređujete i preuzimate dokumente sačuvane na SharePoint serveru kompanije.

Twitter: Zvanična aplikacija Twitter za Windows Phone 7 potpuno koristi interfejs ovog operativnog sistema kako bi unaprijedila doživljaj korisnika. Nudi iste opcije kao i Twitter aplikacije za druge mobilne platforme – Timeline, Mentiones, Messages, Retweets, Search, Top Tweets, Trending Topcs, Lists, Real-Time Search – ali predstavljene na intuitivniji način, uz interfejs koji donosi bolju podršku za prevlačenje ekrana. Primjera radi, ključne opcije, kao što su Timeline, Mention, Messages i Lists prevlače se preko vrha, dok kod aplikacije za Android morate prvo izaći iz menija i aktivirati taster Home kako bi se prikazao ekran sa opcijama.

FourSquare: Ova lokacijski zasnovana društvena mreža omogućava korisnicima da zavire na različita mjesta, zarade bedževe, podijele svoju lokaciju i pogledaju koja mjesta njihovi prijatelji često posjećuju, a nudi jednostavnu i elegantnu aplikaciju za WP7. Ona sadrži i dodatne opcije koje nisu dostupne na drugim mobilnim platformama, kao što je pokazivanje pravaca unutar aplikacije, Bing mape i „društveni“ odjeljak koji prikazuje najpopularnija mjesta na mapama gradova.

Seesmic: Ovo je sve popularnija alatka koja pomaže da preko jednog interfejsa upravljate nalozima za korišćenje više društvenih mreža, poput Twittera i Facebooka. Jednostavna elegancija interfejsa Windowsa Phone 7 omogućava korisnicima ove aplikacije dijeljenje fotografija, osvježavanje statusa na različitim nalozima u isto vrijeme, dodavanje trenutne lokacije na Twitteru i pregledanje trenutne lokacije njihovih prijatelja.

Flixster: Aplikacija koja svakim danom postaje sve popularnija kod onih koji vole da posjećuju bioskop. Ovo je mjesto na kome možete dobiti sve informacije o počecima projekcija, kartama, promotivnim video odlomcima i prikazima (uz saradnju sa lokacijom Rotten Tomatoes), tako da predstavlja uglađenu intuitivnu Windows Phone 7 aplikaciju.

Travelocity: WP7 aplikacija lokacije Travelocity važi za najbolju aplikaciju u kategoriji mrežnih zakazivanja turističkih putovanja koja se može naći u prodavnici Windows Phone Marketplace. Omogućava korisnicima da jednostavno provjere informacije o letovima i hotelima, rezervacijama i rasporedu letenja. Koristi i GPS mogućnosti telefona kako bi vam pronašla lokalne hotele i ponudila prikaze usluga, cijene, pa čak i rezervisala sobu.

Last.fm: Windows Phone Marketplace možda još u ponudi nema uslugu Pandora, ali to nadomešćuje aplikacijom rivalske lokacije Last.fm. Pomoću ove aplikacije, možete slušati muziku preko interneta na WP7 telefonu, dok aplikacija arhivira preslušane numere. Kada sakupi dovoljno informacija, Last.fm će ponuditi predloge novih pjesama ili koncerata u vašoj blizini.

Bonus video: