OTKRIVAMO: Ekonomski fakultet saopštio da je Bečićev rad po pravilima

Afera "Plagijat" jedna je od rijetkih u Crnoj Gori koja je montirana udruženim djelovanjem vlasti i dijelova opozicije, a koja je nastala sa ciljem nanošenja štete onim opozicionim političkim subjektima koji nemaju namjeru da sarađuju ni sa vlašću, ni sa njihovim saradnicima u opoziciji
288 pregleda 0 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 17.09.2018. 06:00h

Afera „Plagijat“ nije prva afera kojom se pokušala nanijeti politička šteta Aleksi Bečiću i Demokratama, ali, definitivno, jeste najprizemnija od svih dosad viđenih, jer se u ovom slučaju, kao ni u jednom ranijem, opšti utisak o mladom, harizmatičnom lideru kao čovjeku čistih ruku, bez ijedne mrlje u ljudskoj i profesionalnoj biografiji, nastojao ukaljati dovođenjem u pitanje upravo njegove etičnosti.

Na krivičnu prijavu protiv Alekse Bečića, u aferi "Plagijat" Osnovno državno tužilaštvo reagovalo je onako kako se jedino i moglo očekivati - odmah ju je odbacilo. Ubrzo zatim oglasio se i Ekonomski fakultet. Naime, kako je saopšteno sa UCG, Ekonomski fakultet je informisao Univerzitet Crne Gore da "Vijeće Ekonomskog fakulteta smatra da u odnosu na procedure sprovede prilikom kontrole i odbrane rada nijesu konstatovane nepravilnosti". Valja podsjetiti da je sa Univerziteta Crne Gore koji se ranije oglasio nenadležnim, saopšteno da izjašnjenje može dati Ekonomski fakultet, “imajući u vidu da je cjelokupni postupak, od prijave teze do odbrane rada 2014. godine, sproveden na Ekonomskom fakultetu, pred komisijom i mentorom koji su imenovani od strane Vijeća tog fakulteta, a da ni jedan organ Univerziteta shodno tada važećoj legislativi nije bio nadlezan ni po jednoj fazi ovog postupka”.

PRLJAVA KAMPANJA U SUSRET IZBORIMA

Odbacivanjem krivične prijave i izjašnjenjem Ekonomskog fakulteta, stavljena je tačka na ovaj slučaj. Istini za volju, Demokrate su od samog početka afere tvrdile da se iza ovog slučaja koji je aktiviran u susret lokalnim izborima, krije prljava kampanja koju su osmislili i realizovali dijelovi vlasti i opozicije.

Rješenje Osnovnog državnog tužilaštva o odbacivanju krivične prijave protiv Alekse Bečić jedini je logičan završetak sramne i monstruozne podmetačine koja je u susret lokalnim izborima organizovana od strane onih kojima je partija na vlasti i šef i mentor. Ovakav epilog je potvdio i stav Tužilaštva zauzet na samom početku cijele besprizorne konstrukcije, kada su njegovi ovlašćeni predstavnici još 24. aprila ove godine saopštili da su "cijenili sadržinu navoda u medijima, ali da ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno pomenuto krivično djelo”.

TUŽILAC: OŠTEĆENI NEPOZNATI

Aleksa Bečić je i tokom hajke kojoj je bio izložen u susret lokalnim izborima konkretnim dokazima koje je predstavio medijima još tada razbio u paramparčad ovu udbašku podmetačinu, koja je obilovala morem falsifikata i najprljavijih podmetačina, od kojih je najupečatiljivije razobličavanje bilo u vezi sa odredjenim kontroverznim licima. Uostalom, to se moze zakljuciti i iz akta državnog tužioca koji je nakon sprovedenog postupka naveo da su oštećeni nepoznati, iz čega se da zaključiti da su oštećeni izmišljeni, odnosno da oštećenih nema, jer rad nije plagiran.

DRŽAVNI TUŽILAC ODBACIO KRIVIČNU PRIJAVU

Tokom cjelokupnog procesa Aleksa Bečić je pokazao rijetko viđen nivo transparentnosti i savjesnosti. Odmah je poslao magistarski rad svim medijima u Crnoj Gori, predstavio konkretne dokaze i pozvao nadležne da se saglasno zakonu bave njegovim radom. Takođe, nakon podnošenja krivične prijave, Aleksa Bečić je u svojstvu građanina dao izjavu nadležnom tužiocu i tom prilikom mu priložio 45 dokaza koji jasno pokazuju političku pozadinu lažne i besmislene krivične prijave sačinjene u kabinetima pojedinih lidera iz vlasti i opozicije, odnosno da je magistarski rad urađen u skladu sa svim pravilima studiranja na postdiplomskim studijama važećim u periodu kada nastaje rad Alekse Bečića. Nakon izjave gospodina Bečića i prezentacije dokaza, nadležni tužilac je donio rješenje kojim je odbačena krivična prijava.

KOMISIJA FAKULTETA VREDNOVALA RAD OCJENOM DESET

Podsjećamo da je Aleksa Bečić bio uzoran student, da je osnovne i postdiplomske stuidje završio na Ekonomskom fakuletetu u Podgorici, da je tokom cjelokupnog školovanja polagao oko 50-ak ispita kod različitih profesora iz zemlje i inostranstva, da nikad nije pao ispit, odnosno da je sve ispite dao u roku i školovanje završio sa prosječnom ocjenom 9,30. Magistarski rad je branio javno u dupke punoj najvećoj dostupnoj sali i pred kamerama, a komisija je odbranu njegovog rada vrednovala sa ocjenom 10.

Afera „Plagijat“ jedna je od rijetkih u Crnoj Gori koja je montirana udruženim djelovanjem vlasti i dijelova opozicije, a koja je nastala sa ciljem nanošenja štete onim opozicionim političkim subjektima koji nemaju namjeru da sarađuju ni sa vlašću, ni sa njihovim saradnicima u opoziciji. Nakon što su njihove namjere u samom početku razotkrivene, sada je, konačno, i dokazima i činjenicama svima jasno stavljeno do znanja da istina pobjeđuje.

(PROMO)