OSNIVAČ VIKILIKSA OBJAVIO NA TVITERU

Asanž obrisao Fejsbuk nalog: "Zakerberg je megalomanijak i zove vas glupacima"

Fejsbuk je izgubio više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrijednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umiješana kompanija „Kembridž analitika“
70 pregleda 3 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2018. 17:45h

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž objavio je na Tviteru da je obrisao svoj nalog na Fejsbuku, uz napomenu da je Mark Zakerberg „megalomanijak koji svoje korisnike naziva glupacima“, piše Tanjug.

„Upravo sam obrisao svoj nalog na Fejsbuku. Zapravo ga nikada nisam ni imao. Prijatelji ne ubacuju svoje prijatelje u ogromnu bazu obavještajnih podataka, koju kontroliše megalomanijak koji naziva skoje korisnike 'glupacima'“, napisao je Asanž na Tviteru, a u prilogu je ostavio fotografiju internet prepiske Zakerberga i neimenovanog prijatelja.

U razgovoru sa tim prijateljem Zakerberg kaže da može da mu obezbijedi više od 4.000 mejlova, fotografija i adresa bilo koje osobe sa Harvarda, ukoliko mu ikada bude zatrebalo.

Na prijateljevo pitanje kako je uspio da nabavi sve to, Zakerberg mu je odgovorio da su mu to ljudi jednostavno dostavili.

„Nemam pojma zašto. Oni mi 'vjeruju'. Glupaci“, napisao je Zakerberg u prepisci koja datira iz 2004. godine.

Maja 2010. godine u tadašnjem Silikon Veli insajderu (danas Biznis insajder) Zakerberg priznaje da je do prepiske zaista došlo, naglasivši, međutim, da je odrastao i da se promijenio.

Kompanija Fejsbuk izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrijednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umiješana kompanija „Kembridž analitika“.

Svjetski mediji su izvijestili tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihovog znanja i odobrenja poslati kompaniji „Kembridž analitika“ koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Fejsbuk je optužen za upad u podatke korisnika, što ta kompanija negira.

Preporučujemo za Vas