Roskomnadzor dao rok Telegramu da preda ključeve za dekodiranje poruka

Vrhovni sud Rusije odbacio je danas zahetjv Telegrama da se proglasi nezakonitom naredba Federalne službe bezbednosti (FSB) od jula 2016. godine da joj kompanije daju ključeve za dešifrovanje poruka
83 pregleda 0 komentar(a)
telegram mesendžer, Foto: Shutterstock
telegram mesendžer, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2018. 13:01h

Ruski Komitet za komunikacije (Roskomnadzor) obavijestio je upravu mesendžera Telegram da u roku od 15 dana službama bezbjednosti Rusije mora da pruži informaciju neophodnu za dekodiranje poruka ili će zatražiti blokadu tog mesendžera.

Na osnovu Zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija, Roskomnadzor je obavestio Telegram mesendžer limited (Messenger Limited) o neophodnosti izvršenja obaveza organizatora razmjene informacija, navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks.

Roskomnadzor je upozorio da će posle petnaestodnevnog roka zatražiti od suda da se blokira mesendžer.

Vrhovni sud Rusije odbacio je danas zahtjev Telegrama da se proglasi nezakonitom naredba Federalne službe bezbednosti (FSB) od jula 2016. godine da joj kompanije daju ključeve za dešifrovanje poruka.

Predstavnik Telegrama Ramil Ahmetgalijev izjavio je da Telegram ne može da ispuni zahtjev FSB, jer kompanija "smatra svojom obavezom da čuva tajnost prepiske korisnika".

Predstavnik FSB je na sudu izjavio da predaja ključeva za dekodiranje prepiski "ne krši ustavna prava građana".

Moskovski sud je u oktobru kaznio Telegram mesendžer LLP sa 800.000 rubalja zbog odbijanja da FSB dostavi ključeve za dekodiranje.

Bonus video: