Građani će i putem interneta moći da provjere da li i u kojoj apoteci ima lijeka

Direktor FZO tvrdi da projekat eApoteka podrazumijeva nadogradnju tri informacionog sistema. To su informacioni sistem primarne zdravstvene zaštite (na nivou domova zdravlja), državne apotekarske ustanove “Montefarm” i privatnih apoteka
197 pregleda 14 komentar(a)
apoteka, recepti, Foto: Arhiva Vijesti
apoteka, recepti, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.09.2018. 18:42h

Fond za zdravstveno osiguranje će naredna tri mjeseca raditi na novom servisu - eApoteka, kako bi građani u svakom trenutku putem interneta mogli da provjere da li i u kojoj apoteci, u njihovom mjestu, ima lijek, odnosno terapija koja im je potrebna.

Direktor FZO, Sead Čirgić, “Vijestima” je kazao da bi taj servis trebalo osiguranicima da omogući uvid u stanje zaliha ljekova u svim državnim i privatnim apotekama u Crnoj Gori.

Razvojem novog sistema, tvrdi Čirgić, planiraju i da izabranim doktorima omoguće podatak gdje se propisani lijek može podići uz recept.

“Osim što je ova informacija korisna pacijentima, bitna je i ljekarima, jer će biti u saznanju da li nekog lijeka trenutno nema na tržištu iz određenih objektivnih razloga. Na primjer, proizvođač trenutno nema određeni medikament na raspolaganju, pa izabrani doktor može propisati paralelu, odnosno lijek istog hemijskog sastava, ali od drugog proizvođača”, pojasnio je Čirgić.

Direktor FZO tvrdi da projekat eApoteka podrazumijeva nadogradnju tri informacionog sistema. To su informacioni sistem primarne zdravstvene zaštite (na nivou domova zdravlja), državne apotekarske ustanove “Montefarm” i privatnih apoteka.

Čirgić je rekao da je važan i projekat koji sprovode u saradnji sa podgoričkim Domom zdravlja, a koji se odnosi na strukturiranje podataka vezanih za anamnezu pacijenata (istorija bolesti).

“Kao rezultat dobiće se kvalitetniji, strukturirani i precizni podaci u elektronskom dosijeu pacijenata. Pojednostaviće se i ubrzati rad izabranih doktora kroz lakšu evidenciju, omogućiti bolje izvještavanje i praćenje podataka u ovom dijelu”, kazao je.

Čirgić je naglasio da je formirano radno tijelo koje radi na projektu, nakon čega će uslijediti implementacija u informacionim sistemi svih domova zdravlja.

U septembru prošle godine počeo je sa radom portal eZdravlje, preko kojeg pacijenti mogu, uz broj zdravstvene knjižice i poseban pin kod, odnosno lozinku, da elektronski zakažu pregled kod izabranog doktora. Do sada je oko 19 hiljada pacijenata uzelo svoj pin kod u ovu svrhu.

Tri mjeseca kasnije, krajem 2017. godine, uveden je servis eNalaz, koji omogućava pacijentima uvid u laboratorijske nalaze preko interneta, odnosno portala i aplikacije eZdravlje.

Od prvog marta ove godine zvanično su ukinuti štampani recepti za podizanje ljekova u apoteci. Pacijenti terapiju od tada podižu bez štampanog recepta, osim u situacijama kako je to zakonom predviđeno - za droge ili psihotropne supstance, magistralne ljekove i zavoje.

Fondu je preostalo još da uvede elektronsku zdravstvenu knjižicu, ali je taj projekat, tvrdi Čirgić, na čekanju zbog inicijative Ministarstva javne uprave da se ide u pravcu izdavanja jedinstvenog, elektronskog identifikacionog dokumenta.

“Nakon urađenog elaborata od strane Ministarstva javne uprave, koji bi trebalo da pokaže funkcionalnu i ekonomsku opravdanost uvođenja jedinstvene elektronske identifikacije, znaćemo dalje pravce razvoja...”, istakao je Čirgić.

Ministarstvo bi jedinstveni dokument, ali ne zna koliko novca im treba

Iz Ministarstva javne uprave “Vijestima” su ranije saopštili da je tema jedinstvenog elektronskog identifikacionog dokumenta tek otvorena i da je još rano govoriti o tome koliko novca treba u tu svrhu.

Kazali su da podržavaju potrebu uvođenja elektronske zdravstvene knjižice, ali da smatraju da treba razmotriti mogućnost uvođenja jedinstvenog identifikacionog dokumenta, koji bi objedinio ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.

Bonus video: