Navigacija prilagođena osobama s invaliditetom

Google Maps uvodi još jednu vrlo korisnu funkciju, pa će korisnici kolica, štaka ili sličnih pomagala po velikim gradovima putovati mnogo lakše
62 pregleda 1 komentar(a)
Navigacija, aplikacija, Foto: Shutterstock
Navigacija, aplikacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.03.2018. 17:48h

Poznata usluga za navigaciju uvodi način navigacije specijalno prilagođen brojnim osobama s invaliditetom. U nastojanju da prevoz i navigaciju učini pristupnu čim većem broju ljudi, Google je u svoje Maps službeno uveo rute prikladne za invalidska kolica. Najnovija funkcija daće korisnicima sa ograničenom mobilnošću najjednostavnije metode navigacije sa ili bez pomoći javnog prevoza.

Da bi pronašli rute dostupne invalidskim kolicima, sve što morate napraviti je upisati odredište, tapnuti na ‘Directions’ i nakon toga izabrati javni prevoz. Nakon što tapnete na ‘Opcije’ dobićete izbor ruta koje su prilagođene osobama s invaliditetom, odnosno osobama sa ograničenom pokretnošću.

Funkcija je trenutno u stadijumu globalne distribucije, što znači da je postepeno dobijaju korisnici širom svijeta. Trenutno su podržani samo veliki gradovi poput Njujorka, Tokija, Londona, Meksika, Sidneja i Bostona. Google, doduše, planira s vremenom da proširi ovaj spisak, a sve zavisi od toka saradnje sa predstavnicima lokalnog javnog prevoza.

Ova funkcija je u postupnom stadijumu integracije još od 2017. godine, kada je kompanija uvela metodu dodavanja oznaka za rute i lokacije podobne osobama s invaliditetom. Meni dodavanja podsjetnika dostupnih svima nalazi se u opciji ‘Your Contributions’ (vaši doprinosi) gdje možete dodati ‘Uncover missing info’ (dodavanje nedostalih informacija) pod kategorijom ‘Accessibility’ (dostupnost).

Veliki doprinos ovoj inicijativi predstavlja i funkcija Street View koja putnicima omogućuje da jasno vide kako izgledaju ulice do kojih oni planiraju stići. Dodavanjem podsjetnika i korisničkih bilješki svi korisnici kolica, štaka ili sličnih pomagala po velikim gradovima će putovati mnogo lakše.

Bonus video: