Specijalno tužilaštvo izviđa Možuru: Od tri firme ostala samo Fersa

Budvanin i Španac su prije više od četiri godine pred podgoričkim Osnovnim sudom podnijeli tužbu protiv firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables
140 pregleda 4 komentar(a)
Možura, Foto: Shanghaipower.com
Možura, Foto: Shanghaipower.com
Ažurirano: 13.09.2018. 14:49h

Viši sud u Podgorici odlučiće o daljoj sudbini postupka po tužbi Budvanina Vladimira Popovića i Španca Carles Collu Palou, koju su podnijeli jer im, kako tvrde, nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura za ugovaranje posla vjetroelektrana na Možuri.

Sutkinja Jelena Vulović, koja vodi postupak pred podgoričkim Osnovnim sudom, nedavno je još jednog tuženog BWP Europe Consalting izbrisala sa spiska tuženih, jer je utvrđeno da ta firma ne postoji.

Jedina tužena koja je ostala u postupku Fersa Energias Renovables se žalila na odluku sutkinje, pa je predmet završio u Višem sudu. Ranije je sa spiska tuženih izbrisana i firma BWP Montenegro, jer je to preduzeće, prema podacima CRPS, ugašeno 12. aprila prošle godine, dva mjeseca pred početak suđenja. Firma BWP Europe Consulting, s kojom španska Fersa tvrdi da je sarađivala u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri, nikada nije ni osnovana.

Budvanin i Španac su prije više od četiri godine pred podgoričkim Osnovnim sudom podnijeli tužbu protiv firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables. Oni tvrde da su prevareni za novac, iako je njihov posao, kako kažu, bio da obezbijede španskoj Fersi ovaj posao preko firme BWP Montenegro, čiji je zastupnik bila Milena Popović, kćerka dugogodišnjeg sindikalnog lidera Danila Popovića.

U odgovoru na tužbu se ističe da Fersa, ni po kom osnovu nije angažovala tužioce, te da su ugovori sklopljeni jedino sa crnogorskom Vladom i BWP Europe Consulting. Ma.B. Fersa potpisala ugovor sa nepostojećom firmom

U ugovoru koji je potpisan između Ferse i BWP Europe, koja je tada bila u osnivanju, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je Fersa upravo BWP Montenegro trebalo da isplati 100.000 eura po megavatu.

S obzirom na to da je projektom koji je potpisan sa Vladom 2010. bila predviđena izgradnja vjetrenjače od 46 megavati, to bi značilo da je Fersa bila u obavezi da isplati 4.600.000 eura BWP Montenegro.

Ranije se moglo čuti i da je ovakav ugovor, koji je napisan na manje od tri strane, a odnosi se na projekat vrijedan 65.000.000 eura, klasičan primjer skrivanja tokova novca.

Bonus video: