"Sara" u Budvi, ali je Vlada ne vidi

Za jahtu koja je prošle sedmice fotografisana podno zidina Starog grada, spekuliše se da je bila Marovićeva
464 pregleda 4 komentar(a)
Jahta "Sara", Foto: Vuk Lajović
Jahta "Sara", Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.07.2018. 18:34h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva tvrdi da po njihovim evidencijama motorna jahta „Sara“, za koju se sumnja da je pripadala osuđenom šefu budvanske kriminalne grupe i potpredsjedniku DPS Svetozaru Maroviću, nije dolazila u crnogorske vode, iako je prošle sedmice fotografisan u budvanskoj marini.

„Nakon uvida u evidenciju Lučkih kapetanija Kotor i Bar, utvrđeno je da se plovilo ne nalazi u evidencijama, odnosno... nije izdavana vinjeta“, navodi se u odgovorima ministarstva Osmana Nurkovića (BS).

“Sara” vije zastavu SAD, na krmi nije istaknuto ime luke upisa (što bi po zakonu i međunarodnim propisima moralo biti), niti je uključen takozvani AIS transponder. AIS bi trebalo da automatski emituje i takozvani IMO, koji je „lična karta“ svakog plovila i nepromjenljiv je.

Jahta je prošle nedjelje više dana boravila u budvanskoj marini gdje su je građani i fotografisali podno zidina Starog grada. Ona je zanimljiva jer je riječ o nekadašnjoj jahti „Kenco“ koja je navodno pripadala Maroviću.

Prije tri godine vodio se sudski spor između austrijske kompanije “Heta Leasing” i Svetozara i Miloša Marovića oko naplate 9.980.076, jer su Marovići garantovali da će biti vraćen kredit koji je tadašnji “Hypo Leasing” (današnja “Heta”), 2008. dao ofšor kompaniji “Galaxy”, registrovanoj na Sveti Vinsent i Grenadinu. Tim novcem izrađena je jahta ‘Kenco’”.

Jahta nikada nije plaćena “Leasingu”, pa je “Heta” prije tri godne od Marovića sudskim putem tražila naplatu. Po ugovoru o lizingu, brod je zvanična svojina austrijske banke dok se ne isplati kredit. Plaćanje rata je, međutim, obustavljeno, a jahta je prije par godina nestala iz budvanske marine.

Vratila se kao „Sara“nakon što je, kako je Vijestima“ iz više izvora potvrđeno, kupio kontroverzni srpski biznismen kosovskog porijekla.

Bonus video: