Vještak: Nema barutnih čestica na optuženima

Na suđenju za ubistvo Dalibora Đurića u ZIKS-u, vještaci se izjašnjavali o pronađenim dokazima
377 pregleda 0 komentar(a)
vozilo ubistvo Dalibora Đurića, Foto: Boris Pejović
vozilo ubistvo Dalibora Đurića, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2018. 10:15h

Vještak hemijske struke Ljudmila Ivanović rekla je da na šakama okrivljenih nije dokazano prisustvo čestica koje nastaju prilikom ispaljivanja projektila.

To je navela na suđenju Dejanu R. Pavićeviću i Milošu V. Trbu, optuženima za prodaju droge, stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo Dalibora Đurića u ZIKS-u.

Ivanović je dodala da je predmet vještačenja bila majica i gornji dio trenerke pokojnog Đurića, na kojima je nađeno oštećenje, te da nije dokazano prisustvo barutnih čestica.

Pojasnila je da se barutne čestice najbolje mogu dokazati četiri sata od događaja, ali da se one mogu ukloniti pranjem ruku i garderobe.

Vještak hemijske struke Nikola Božović, naveo je da je dokazano prisustvo benzina na “nagorjelom materijalu”.

Dodao je da ga taj komadić podsjeća na donji dio patosnice auta, ali da to sud prihvati sa rezervom. Pojasnio je da je na vještačenje Forenzičkom centru u Danilovgradu dostavljen šorts, ali da ga nije vještačio, jer nje bio upakovan u propisnu ambalažu.

"Kada nije dobro zapakovan, onda mi vještačenje daje sumnjiv rezultat i mogu sud na pogrešan zaključak da navedem”, pojasnio je Božović.

Vještak trasolog Goran Dendić kazao je da je u zapalijenom autu “škoda oktavija” nađen gumeni čekić koji se koristi u keramičarkim zanatskim radovima.

Dodao je da je zadnje staklo polomljeno prije nego je zapaljen auto. Trag stopala koji potiče od čizme nađen je na obali rijeke Zete, kazao je vještak i pojasnio da će sudu naknadno dostaviti nalaz.

Suđenje se nastavlja 19. septembra.

Bonus video: