Čudo od broda stiže u Kotor na putu oko svijeta

Riječ je prvom vodoničnom brodu na svijetu, nekadašnjem trkačkom katamaranu
187 pregleda 7 komentar(a)
Brod “Energy Observer“, Foto: Energyobserver
Brod “Energy Observer“, Foto: Energyobserver
Ažurirano: 30.06.2018. 07:17h

Prvi vodonični brod na svijetu, kako stručni krugovi nazivaju neuobičajeno eksperimentalno ekološko plovilo “Energy Observer“, uploviće danas u Kotor u okviru putovanja oko svijeta na koje se lani otisnuo iz Francuske.

“Energy Observer“ je detaljno rekonstruisana nekadašnja trkačka regatna katamaran-jedrilica “Formule TAG“ iz 1983 - prva jedrilica koja je uspjela da probije simbolični limit od preplovljenih 500 nautičkih milja za 24 sata. Taj 30,5 metara dugi i 12,8 metara široki dvotrupac danas više ne pogone jedra, već kompleksan visokotehnološki sistem eletromotora koji se napajaju strujom iz sistema gorivih ćelija na bazi vodonika. Brod danas plovi brzinom od 8 do 10 čvorova, a njegova namjena je da testira savremena ekološka rješenja za pogon plovila i promoviše nove tehnologije koje su u saglasju sa očuvanjem životne sredine. Ima i napajanje strujom preko solarnih panela ukupne površine 130 kvadrata, a pokreću ga i dvije vertikalne vjetroturbine i posebni “tegleći zmaj”. Brod samostalno proizvodi dekarbonizovani vodonik iz morske vode, puneći njime sistem gorivih ćelija iz kojih proizvodi električnu energiju za pogon dva porivna elektromotora snage po 56 konja. Cijeli sistempot puno je autonoman i ne emitije bilo kakve štetne gasove koji izazivaju efekat staklene bašte u atmosferi.

“Energy Observer“ dizajnirao je tim brodo-inženjera u partnerstvu sa stručnjacima francuske nacionalne Komisije za istraživanja atomske i alternativne energije iz Grenobla. Brod će tokom plovidbe oko svijeta, koja će potrajati do 2022. godine, obići 50 država i upoviti u 101 luku.

Brod je do sada prošao oko 7.500 nautičkih milja, obišao deset zemalja i uplovio u 21 luku. Domaćin prvom svjetskom brodu sa pogonom na vodonik i njegovoj posadi u Crnoj Gori je Fondacija Petrović Njegoš na čijem je čelu princ Nikola II Petrović Njegoš.

Pored francuske Vlade, misiju podržavaju i EU i Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije.

Bonus video: