Budva: Bez vode ostaje ko duguje više od 200 eura

Odluku o isključenju potrošača u Budvi donio je Odbor direktora “Vodovoda”
550 pregleda 9 komentar(a)
voda, slavina, Foto: Shutterstock
voda, slavina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2018. 05:44h

Budvanski “Vodovod” počeo je juče da isključuje sa mreže potrošače čiji dugovi premašuju 200 eura.

Odluku o privremenom obustavljanju pružanja usluga potrošačima koji neredovno plaćaju račune za vodu, jednoglasno je juče usvojio Odbor direktora preduzeća.

To je prvi put u proteklih nekoliko godina da se menadžment opštinske firme odlučio da sprovede radikalnu, zakonsku mjeru.

Iz Odbora je pojašnjeno “Vijestima” da se odluka odnosi na korisnike koji nisu izmirivali obaveze duže od devet mjeseci, ali i potrošače čija su dugovanja veća od 200 eura.

“Privremena mjera obustavljanja redovnog snabdijevanja vodom prestaje u trenutku izmirenja cjelokupnog duga ili zaključivanjem Ugovora o priznanju duga, koji podrazumijeva plaćanje u ratama.

Pri ovom modelu, ‘Vodovod’ će naročito voditi računa o okolnostima u vezi sa visinom i starosti duga potrošača, te socijalno-ekonomskom položaju fizičkih lica.

Pri potpisivanju protokola o izmirivanju duga u ratama za pravna lica, vodiće se računa o bonitetu tih lica kao dužnika”.

Ističu da sporazum o plaćanju u ratama dužnike obavezuje da, uz određenu mjesečnu ratu, izmiruju i račun za tekući mjesec.

“Vijesti” su ranije objavile da je “Vodovod” krajem prošle godine potraživao više od šest miliona eura na ime utrošene vode.

Putem javnog izvršitelja, “Vodovod” je prošle godine pokušao da naplati oko 700.000 duga. Riječ je o 200 dužnika - građana i preduzeća.

“Vodovod” je jedna od najprofitabilnijih opštinskih firmi, ali je opterećen viškom zaposlenih.

Bonus video: