Opet će se suditi oko ukrasnog kamena u Dubovici

Ukinuta presuda kojom je odlučeno da firmi Šofranac pripada oko 350.000 eura odštete
211 pregleda 0 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.07.2018. 16:28h

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu kojom je odlučeno da firmi Šofranac pripada oko 350.000 eura odštete, zbog nemogućnosti da eksploatišu ukrasni kamen u Dubovici.

Tako će se u podgoričkom Osnovnom sudu opet suditi o zahtjevu porodice preminulog biznismena Veselina Šofranca i advokata Slavka Maraša, koji su tražili od države da im dozvoli eksploataciju kamena ili isplati skoro devet miliona eura odštete.

Viši sud je zaključuje da je prvostepena presuda nezakonita, jer je njena izreka protivrječna i nerazumljiva.

Iz tog suda su naložili prvostepenom sudu da najprije utvrdi da li tužioci i dalje traže ispunjenje Ugovora o koncesiji, te da se utvrdi šta se tačno traži preciziranim tužbenim zahtjevom.

Prvostepenom presudom sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Tamare Šuković odbijen je zahtjev da im se dozvoli eksploatacija kamena na tom ležištu, kao i da im se isplati izgubljena dobit od oko osam miliona eura.

Prvostepenom presudom odbijen je i zahtjev umješača Maraša, koji je tražio 40 odsto odštete na osnovu ortakluka u poslu, koji je sklopio sa pokojnim Šofrancem.

Sud je presudom utvrdio da je država kriva za raskid i neispunjenje ugovora o koncesiji, jer su državni organi trebali da, prije dodjele koncesije firmi “Šofranac”, ispitaju da li postoje uslovi da se to područje proglasi koncesionim područjem.

Ona je, međutim, ocijenila da, s obzirom na to da je tužba podnijeta mjesec dana prije raskida ugovora o koncesiji, ne može se naložiti izvršenje tog ugovora.

Zahtjev za isplatu izgubljene dobiti od 8.000.000 eura sutkinja je odbila sa obrazloženjem da nije izvjesno da bi nastupila dobit za tužioca.

Veći društveni interesi ili posao za tužilaštvo?

Vlada je sedam godina odbijala da izda urbanističko-tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena.

Država je ugovor o dodjeli koncesije sa Šofrancem potpisala 2009.

Ministarstvo ekonomije početkom 2012. pokrenulo je postupak raskida tog ugovora -“zbog neispunjavanja obaveza koncesionara”.

U tužbi piše da Ministarstvo održivog razvoja odbija da izda dozvolu, pozivajući se na “veće društvene interese”.

Maraš je ranije isticao da Ministarstvo turizma ne da dozvolu za eksploataciju kamena da bi što bolje prodali Kraljičinu plažu - onaj ko je kupi, biće u poziciji da eksploatiše ukrasni kamen. Lokacija Dubovica Čanj graniči se sa Kraljičinom plažom u zahvatu od 450 metara.

Maraš je ranije pozvao tužilaštvo da se uključi u proces i spriječi višemilionsku štetu koja je takvim postupanjem nanijeta i državi, koja nije u mogućnosti da valorizuje ležište ukrasnog kamena.

Bonus video: