Konkurs za dodjelu stipendija za deficitarne kvalifikacije

Učenici se za stipendije prijavljuju u školama u kojima su stekli pravo upisa, a dokumentaciju se podnosi od 27. do 29. juna
119 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2018. 13:45h

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu 300 stipendija za deficitarne kvalifikacije, za učenike koji se upisuju u prvi razred srednje škole.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, od tog broja 30 stipendija dodjeljuje Privredna komora.

Navodi se da će, dodatno, 119 stipendija biti dodijeljeno učenicima drugog razreda, koji su u školskoj 2017/2018. godini dobili stipendije za deficitarne kvalifikacije.

Učenici se za stipendije prijavljuju u školama u kojima su stekli pravo upisa, a dokumentaciju se podnosi od 27. do 29. juna.

Učenici koji ove godine upisuju prvi razred srednje škole uz prijavu moraju dostaviti kopiju svjedočanstva iz sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole.

Učenici drugog razreda uz prijavu dostavljaju kopiju svjedočanstva iz prvog razreda i kopije dokaza o osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Iz Ministarstva su objasnili da se stipendija dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnih.

"Cilj stipendije je jače povezivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada i nagrađivanje i motivisanje učenika za obrazovanje za deficitarna zanimanja, ukoliko za to imaju sklonosti“, naveli su u saopštenju.

Bonus video: