Martinović: Većina da ne podrži izmjene Zakona o eksproprijaciji

Martinović je rekao da se Predlogom zakona vlasniku nepokretnosti omogućava učešće u postupku koji je već faktički završen
65 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 07.11.2018. 14:47h

Demokratska Crna Gora pozvala je poslanike parlamentarne većine da ne podrže izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji.

Potpredsjednik te partije, Vladimir Martinović, kazao je na konferenciji za novinare da će, u slučaju podrške, poslanici Demokrata pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom za utvrđivanje neustavnosti odredaba takvog Zakona.

On je objasnio da je postojanje javnog interesa prvi uslov za eksproprijaciju, koji mora biti ispunjen.

Martinović je ukazao da je Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano da se donošenjem planskog dokumenta utvrđuje javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, radi izgradnje planiranih objekata.

Dakle, kako je dodao, može se pristupiti eksproprijaciji bilo čije privatne imovine čim se donese planski dokument i saopštiti da je to u javnom interesu.

„Zato je tvrdnja predlagača zakona da se nepokretnosti mogu eksproprisati samo radi izgradnje objekata iz člana 4a Zakona o eksproprijaciji, elementarno netačna, i predstavlja pokušaj obmanjivanja javnosti“, kazao je Martinović.

On je kazao da je istim Zakonom dato ovlašćenje Vladi da javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti može utvrditi na osnovu posebnog elaborata, ako nije utvrđen posebnim zakonom.

Prema riječima Martinovića, na taj način, bez zakonom propisanih uslova i razrađenih kriterijuma, Vladina odluka dobija snagu zakona, a njen elaborate zamjenjuje detaljni urbanistički plan.

Kako je naveo, novina je da će u tom slučaju Vladina odluka o utvrđivanju javnog interesa sadržati i utvrđeni iznos pravične naknade, pri čemu vlasniku nepokretnosti ostaje samo mogućnost pokretanja postupka pred Upravnim sudom.

Martinović je rekao da se Predlogom zakona vlasniku nepokretnosti omogućava učešće u postupku koji je već faktički završen.

On je kazao da visinu pravične naknade, prije donošenja rješenja o eksproprijaciji utvrđuje petočlana komisija koju obrazuje nadležni organ uprave, ali da se ne utvrđuje na koji način komisija odlučuje i šta se dešava ako neko od njenih članova ima drugačiju procjenu vrijednosti nepokretnosti.

Potpredsjednik Demokrata upozorio je da ponuđeno rješenje da će se pravična naknada za eksproprisanu nepokretnost utvrđivati u skladu sa Metodologijom za procjenu nepokretnosti imovine, nije garancija da će vlasnik eksproprisane nepokretnosti biti pravično obeštećen.

„Takva mogućnost postoji jer nigdje nije definisano koja će se od vrijednosti koju poznaje Metodologija uzeti za određivanje pravične naknade: fer vrijednost, fer tržišna vrijednost, tržišna vrijednost, investiciona vrijednost, sinergetska vrijednost, likvidaciona vrijednost ili pak neka druga od onih koje poznaje usvojena Metodologija”, rekao je Martinović.

Kako je objasnio, pravo da stupi u posjed eksproprisane nepokretnosti korisnik eksproprijacije stiče danom pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji.

Martinović smatra da redložena dodatno povećavaju rizik od drastičnih zloupotreba instituta eksproprijacije.

„Prvenstveno mislimo na rizik da se eksproprijacija "u javnom interesu" ne pretvori u otimanje private imovine, pogotovo, kada imamo u vidu da je počela prodaja crnogorskog državljanstva, kako je to Milo Đukanović izjavio, kredibilnim investitorima“, rekao je Martinović.

Bonus video: