Space X: Automobil zakačen za raketu će lansirati u svemir

Letjelica će biti lansirana iz Kenedi Spejs Centra na Floridi sa kojeg je Apolo 11 prenio tročlanu posadu na površinu Mjeseca 1969.
53 pregleda 2 komentar(a)
Tesla, Foto: Twitter
Tesla, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.02.2018. 11:23h

Ljubičasti Tesla Roadster iz kompanije električnih automobila Ilona Maska, uputiće se ove nedjelje gdje ni jedan sportski auto nije do sad - u svemir.

Ovaj auto poslužiće kao testni teret za Falkon Hevi Džambo raketu. Ukoliko lansiranje uspije Falkon će postati najsnažnija raketa današnjice i najveći svemirski objekat koji je lansiran sa tla SAD još od NASA-inog Saturna 5 koji je na Mjesec prenio astronaute prije 45 godina.

Prema navodima Rojtersa, ovo bi kompaniji Space X moglo dati prednost u odnosu na druge koje žele sklopiti ključne ugovore sa američkom vojskom, NASA-om, satelitskim kompanijama ili čak "svemirskim turistima"

Raketa ima pogon na 27 motora i napravljena je od tri Falkon 9 rakete.

Letjelica će biti lansirana iz Kenedi Spejs Centra na Floridi sa kojeg je Apolo 11 prenio tročlanu posadu na površinu Mjeseca 1969.

"Volim pomisao o automobilu koji beskonačno vozi kroz svemir. Možda ga otkriju vanzemaljske rase u budućnosti", poručio je na Twitter-u preduzetnik i osnivač Tesle i SpaceX-a Ilon Mask.

Falkon Hevi dizajniran je za prenošenje znatno veće težine od automobila, a SpaceX tvrdi da može poslati u zemljinu orbitu teret od otprilike 70 tona, uz trošak od 90 miliona dolara po lansiranju.

Bonus video: